Eveniment

Nicolăescu: Coplata sper să fie înţeleasă în scopul descurajării internărilor fictive

Nicolăescu: Coplata sper să fie înţeleasă în scopul...

Autor: Aurelia Alexa

21.03.2013, 14:35 238

Ministrul Eugen Nicolăescu a spus că la negocierea scrisorii de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional s-au făcut eforturi "cum nu vă imaginaţi" pentru a-i convinge pe reprezentaţii FMI să permită aplicarea coplăţii într-o "formă acceptabilă".

"La prezentarea scrisorii de intenţie, în luna mai veţi vedea formula negociată ca această coplată să aibă valoare modică. Am reuşit să introducem numai pentru internări continue şi numai pentru cei care ies din spital, indiferent de durata spitalizării. La externare se plăteşte o coplată între 5 şi 10 lei", a declarat ministrul Eugen Nicolăescu la conferinţa MEDIAFAX Talks about Health Reform, cu tema "Reforma în sănătate 2013-2014".

Nicolăescu a precizat că este achitată o singură dată coplata, la externare, indiferent de durata de spitalizare, iar anumite categorii de pacienţi sunt excluse, printre care internările de urgenţă, toate internările pacienţilor cu boli cronice, a căror patologie necesită internări multiple, copiii până la 18 ani, gravidele şi lauzele, pensionarii care au pensii sub 740 de lei şi cei cu statut de persoane cu handicap.

Ministrul a precizat că suma ce va fi achitată ca şi coplată va fi stabilită de fiecare spital, prin Consiliul de Administraţie, dar trebuie să se încadreze între 5 şi 10 lei.

"Cred că negocierile ne duc la această coplată modestă, dar sper să fie înţeleasă în scopul descurajării internărilor fictive, care consumă bani fără niciun fel de raţiune medicală, ci mercantilă. Pentru spitale, cu toate măsurile anunţate, sperăm să scădem apetitul pentru internari. Sper să mi se scuze cuvântul, dar sunt multe internări făcute să crească venitul spitalelor", a mai spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre valoarea tarifelor pe caz ponderat (TCP), arătând că sunt spitale de categoria I, cu cele mai multe servicii medicale, care au tarif mai mic sau egal decât spitale de categoria III sau IV.

"Trebuie să găsim şi soluţii. Nu întâmplător am introdus în relaţia cu FMI că acei manageri de spitale care înregistrează arierate trei luni vor fi schimbaţi din funcţie. Facem norma legală, dar trebuie să-i şi ajutăm. Îi ceri unui om performanţă dacă îl ajuţi să o obţină. Dacă îi pui beţe în roate, cum să-i ceri performanţă? Atunci am spus că vom creşte tariful pe caz ponderat, ceea ce vom face printr-un ordin", a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Nicolăescu a precizat că sunt cazuri în care un spital de boli cronice dintr-un orăşel are 1.444 de lei tariful pe caz ponderat, acelaşi tarif fiind însă şi la Institutul Oncologic din Cluj, unde sunt tratamente complexe. Totodată, ministrul a arătat că Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca are 1.617 lei tarif pe caz ponderat, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti - 1.537 de lei, spitalele clinice de urgenţă din Cluj, Constanţa şi Iaşi - 1.444 de lei.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că la aceste spitale, care au o gamă de servicii complexe, trebuie crescut tariful pe caz ponderat.

"Avem spitale de linia întâi pentru care creştem tariful la 1.800 de lei, iar acest tarif va putea fi majorat cu indicele de complexitate al cazurilor", a precizat Nicolăescu.

Totodată, ministrul a spus că pentru spitalele strategice este un program complementar, aplicabil din 1 aprilie, prin care secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă vor primi o serie de bonusuri, finanţări suplimentare, pentru că cele mai mari cheltuieli se fac în aceste secţii.

"Pentru un bolnav cheltuieşti şi zeci de mii de euro. Sperăm că prin această finanţare suplimentară vom putea aduce aceste spitale la o finanţare mulţumitoare", a mai spus ministrul Sănătăţii .

Eugen Nicolăescu a adăugat că pentru spitalele de linia a doua, tariful creşte de la 1.400 la 1.600 de lei, spitalele de linia a treia rămân la 1.400 de lei, iar cele de linia patru pierd, ajungând la 1.380 de lei.

"Acolo se făceau internări fictive. Au fost spitale care au putut să-şi crească şi sporurile. Pe aceste spitale micuţe le sfătuim să-şi deschidă spitalizare de zi, ambulatoriu de specialitate, unde îşi pot compensa veniturile şi îi vor dirija pe cetăţeni acolo unde trebuie să meargă", a mai explicat ministrul.

Coplata a fost introdusă în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, document aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului, care va intra în vigoare din 1 aprilie.

Ministrul Sănătăţii a declarat pentru MEDIAFAX că forma finală a Contractului cadru păstrează plata medicului de familie la 50% per serviciu şi 50% per capita, şi nu 70% per capita şi 30% per serviciu, cum a fost prevăzut în prima formă a proiectului.

Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Agenţia MEDIAFAX anunţa în luna ianuarie că Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional să introducă sistemul coplăţii din primăvara acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO