Eveniment

Nicio cheltuiala decontata de firme fara facturi fiscale

16.01.2006, 20:32 48

Factura fiscala va ramane singura posibilitate de decontare a cheltuielilor din hoteluri si restaurante. Potrivit unui ordin al ministrului finantelor emis in noiembrie si care a intrat in vigoare la 1 ianuarie, pentru inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor, agentii economici au nevoie de facturi fiscale, bonurile nemaifiind luate in considerare.

In afara de concesia care urmeaza sa fie facuta operatorilor de taximetrie, toate celelalte firme se vor supune obligativitatii de eliberare a unei facturi fiscale pentru serviciile prestate, au declarat pentru Ziarul Financiar surse din Ministerul Finantelor.

Si retelele de magazine au inceput deja sa emita la cerere si facturi fiscale, in plus fata de bonurile fiscale de pana acum. La Carrefour, de exemplu, elibererea facturilor fiscale se efectueaza doar la anumite case de marcat, solicitarile pentru facturi fiscale detinand insa o pondere redusa in totalul achizitiilor, potrivit reprezentantilor companiei. Cat priveste cheltuielile cu serviciile de taximetrie, hotararea definitiva privind modalitatea de decontare urmeaza sa fie luata peste cateva zile, spun sursele de la Finante.

Motivatia Ministerului de Finante pentru obligativitatea facturii a fost ca bonurile fiscale, fiind transmisibile, pot fi folosite in mod abuziv pentru decontarea de cheltuieli fictive ale unor firme. Mai ales microintreprinderile si firmele mici, considera autoritatile, recurg la evaziunea fiscala folosind bonurile pentru astfel de scopuri.

Companiile din taximetrie sunt singurele care au obtinut intre timp un raspuns favorabil solicitarii prin care cereau sa nu fie obligate sa elibereze facturi pentru fiecare cursa, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP). Reprezentantii Camerei Nationale a Taximetristilor au demonstrat ca soferilor de taxi le este imposibil sa completeze facturi pentru fiecare cursa, aflandu-se in tot acest timp in trafic.

Conducerea MFP va purta o discutie peste cateva zile cu reprezentantii taximetristilor, pentru a stabili conditiile prin care bonul fiscal eliberat de soferii de taxi sa poata fi inregistrat ca si cheltuiala de firme, in vederea decontarii.

Deocamdata, taximetristii sunt obligati sa emita factura, dar numai pentru serviciile oferite firmelor, sustin reprezentantii ministerului. Pentru cursele oferite persoanelor fizice, este suficient bonul fiscal eliberat de aparatul de marcat din taxi.

Discutiile in contradictoriu dintre minister si operatorii de servicii de taximetrie au inceput odata cu

1 ianuarie 2006, data la care a intrat in vigoare un ordin al ministrului de finante, care instituia factura ca unic mod de decontare a cheltuielilor pentru firme. Ordinul a fost emis in noiembrie 2005 si prevedea ca bonurile fiscale nu mai pot fi utilizate pentru inscrierea in contabilitate a cheltuielilor si decontarea acestora.

Singura exceptie de la aceasta reglementare o reprezentau bonurile fiscale eliberate de benzinarii, cu conditia "sa aiba inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare al autovehiculului".

Practic, toti agentii economici erau obligati sa elibereze facturi pentru bunurile sau serviciile vandute, bonurile nefiind valabile pentru decontarea cheltuielilor. Insa operatiunea de completare a unei facturi necesita foarte mult timp, de unde si nemultumirea taximetristilor.

Companiile de taximetrie au fost obligate sa-si doteze masinile cu aparate fiscale de marcat pana la finele anului 2004. La nivelul intregii tari opereaza in mod legal circa 50.000 de taximetre, iar soferii acestora s-au aratat nemultumiti de cheltuielile cu aceste aparate, dar si de faptul ca ele ar deveni practic inutile in situatia in care ar fi fost obligati sa elibereze facturi pentru fiecare cursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO