Eveniment

Nici pandemia nu opreşte locomotiva chineză: China va depăşi Statele Unite şi va deveni cea mai puternică economie din lume în 2028, cu cinci ani mai devreme decât se estimase anterior

Nici pandemia nu opreşte locomotiva chineză: China va...

Autor: Dorin Oancea

26.12.2020, 11:23 846

China va depăşi Statele Unite pentru a deveni cea mai mare economie din lume în 2028, cu cinci ani mai devreme decât se estimase anterior din cauza recuperărilor contrastante ale celor două ţări din pandemia COVID-19, conform unui think tank citat de Reuters.

"De ceva timp, o temă generală a economiei globale a fost lupta pentru putere dintre Statele Unite şi China", a declarat Centrul pentru Cercetări Economice şi de Afaceri într-un raport anual publicat sâmbătă. "Pandemia COVID-19 şi consecinţele economice au înclinat cu siguranţă această rivalitate în favoarea Chinei".

CEBR a declarat că „gestionarea abilă a pandemiei de către China”, cu un blocaj strict impus din timp, precum şi impactul asupra creşterii economic pe termen lung din Occident au dus la o îmbunătăţire a performanţei economice a Chinei.

Economia chineză ar urma să înregistreze o creştere medie de 5,7% pe an în perioada 2021-25, înainte de a încetini la 4,5% pe an în 2026-30.

În acest timp Statele Unite vor avea probabil o revenire puternică post-pandemie în 2021, dar creşterea va încetini la 1,9% pe an între 2022 şi 2024, iar apoi va ajunge la 1,6%.

Japonia va rămâne a treia cea mai mare economie din lume până la începutul anilor 2030, când va fi depăşită de India, împingând Germania de pe poziţia a patra pe a cincea.

Marea Britanie, în prezent cea de-a cincea cea mai mare economie va trece pe locul şase din 2024.

Europa este responsabilă pentru 19% din producţia primelor zece economii globale în 2020, dar ponderea va scădea la 12% până în 2035, sau sub această valoare dacă în cazul unei separări nete între UE şi Marea Britanie, a spus CEBR.

De asemenea, instituţia a spus că impactul pandemiei asupra economiei globale va însemna şi o creştere a inflaţiei, nu numai o încetinire a economiei. "Vedem un ciclu economic cu rate ale dobânzii în creştere la mijlocul anilor 2020", a spus think tank-ul, ceea ce reprezintă o provocare pentru guvernele care s-au împrumutat masiv pentru a-şi finanţa răspunsurile la criza COVID-19.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO