Eveniment

Negocieri finale pentru BNR: Croitoru se lupta pentru viceguvernator, Danila intra ca membru

Negocieri finale pentru BNR: Croitoru se lupta pentru viceguvernator, Danila intra ca membru

Nicolae Danila, fostul presedinte executiv al BCR, revine in scena ca membru in CA al BNR

24.09.2009, 19:11 71

PD-L si PNL au continuat insa sa se certe pentru ocuparea unuiloc in CA, PNL revendicand doua posturi, iar PD-L trei, inclusivunul de viceguvernator.

Deocamdata este confirmata sustinerea lui Cristian Popa pentruun nou mandat de viceguvernator, ramanand in disputa al doilea postsimilar detinut in prezent de Eugen Dijmarescu.

PD-L a avansat ca propuneri pentru aceasta functie numele luiLucian Croitoru, consilier al guvernatorului Mugur Isarescu, si pecel al lui Ene Dinga, fost ministru al integrarii in guvernulTariceanu. Pentru un loc de membru, PD-L il sustine pe VirgiliuStoenescu pentru obtinerea unui noi mandat.

Din partea PNL, Napoleon Pop ar urma sa isi pastreze calitateade membru in CA al BNR, in timp de pentru pozitia de viceguvernatoreste preferat Daniel Daianu, dupa ce anterior fusese vehiculatchiar si numele lui Bogdan Olteanu.

"PNL are dreptul de a avea un post de viceguvernator. Nu poatelua PD-L doua posturi. PNL are 20% in Parlament, iar

PD-L 35%. Avem dreptul la o functie de viceguvernator, conformalgoritmului si cutumei parlamentare. Protocolul PSD - PD-L - UDMRnu stabileste functiile. Se va stabili acest lucru in Comisiile debuget-finante, cand se vor discuta propunerile pentru BNR si vor fifacute audierile", a declarat senatorul PNL Dan Radu Rusanu, citatde Mediafax.

Inacelasi timp, Agnes Naghy ar urma sa primeasca inca un mandat demembru, fiind sustinuta de UDMR.

Liderul grupului PD-L din Camera Deputatilor, Mircea Toader adeclarat ca grupurile parlamentare au semnat pentru algoritmulstabilit in vederea numirii noului Consiliu de Administratie alBNR, cu exceptia grupului PNL, care a fost nemultumit de faptul caa primit doar un loc.

Toader a precizat ca grupurile au decis, cu aceasta ocazie, sasustina "un singur guvernator" (Mugur Isarescu), iar PD-L si PSD saaiba cate trei locuri in CA al BNR, iar PNL si UDMR cate unloc.

Nominalizarile pentru componenta CA al BNR inseamna si revenirealui Nicolae Danila, care s-a retras din sistemul bancar lasfarsitul lui 2007, cand a demisionat din functia de presedinteexecutiv al BCR, la un an dupa ce banca fusese preluata efectiv deaustriecii de la Erste. La inceputul anului, el a figurat si pelista nominalizatilor pentru functia de presedinte al CEC, fiindsustinut tot de PSD.

De asemenea, ramane de vazut daca Lucian Croitoru, apropiatguvernatorului Isarescu, va reusi sa obtina un mandat deviceguvernator. Inainte de a fi numit consilier al lui Isarescu in2005, Croitoru a fost reprezentantul Romaniei la FMI in timpulguvernului Nastase.

Aprecierea leului prinde viteza, cu sprijinulBNR

Leul se pregateste sa incheie una dintre cele mai bune saptamanide anul acesta, marcand deja un castig de 1,2% la cursul oficialfata de nivelul de luni. Dealerii afirma ca in spatele aprecieriileului se afla BNR, care ar fi vandut euro pe tot parcursulsaptamanii, pentru a se asigura ca leul recupereaza pierderile dinprima parte a lunii. BNR a calculat ieri un curs de 4,2132 leipentru un euro, cu 1,61 bani mai putin decat in ziua precedenta sicu 5,33 bani sub nivelul de luni. Euro nu a mai fost atat de jos lacursul BNR de la jumatatea lunii augusut. Dolarul a pierdut inca0,93 bani, coborand la 2,8524 lei, respectiv un nou minim alanului. Pe piata interbancara cotatiile au coborat chiar sprepragul de 4,2 lei pentru un euro in a doua parte a zilei, de laniveluri de 4,23 lei/uro la deschiderea pietei. "BNR a vandutagresiv valuta, in timp ce strainii au ramas pe partea decumparare", a comentat un dealer. Ieri au intrat in contul BNR ceicirca 0,9 miliarde de euro reprezentand transa a doua aimprumutului de la Fondul Monetar International, sporindu-i astfelcapacitatea deja solida de a interveni pe piata. La sfarsitul luniiaugust rezervele valutare ale BNR treceau de 27,7 miliarde de euro.Liviu Chiru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO