Eveniment

Negocieri pentru o coaliţie de guvernare: PNL s-a încurcat în propria-i urzeală din care nu mai ştie cum să iasă. O alianţă PSD-PNL-UDMR ar avea o majoritate parlamentară de 2/3, dar liberalii ar pierde privilegiul de a da tonul la cântec

Negocieri pentru o coaliţie de guvernare: PNL s-a...

Autor: Iulian Anghel

03.11.2021, 00:05 964

Conducerea PNL a admis, într-un târziu, că nu-şi poate valida guvernul, dacă nu are o majoritate parlamentară şi încearcă o formulă de guvernare cu PSD sau cu USR. Încăpăţânarea de a merge în Parlament cu un guvern minoritar îi costă serioas pe liberali care nu mai conduc decât aparent jocul. Dacă nu vor să ajungă la alegeri anticipate unde catastrofa politică le este asigurată, trebuie să facă compromisuri pe care, în trecut, le respingeau cu dispreţ.

Negocierile pentru formarea unei coaliţii încep astăzi, după ce, luni seară, premierul desemnat, Nicolae Ciucă, şi-a depus mandatul, neputând obţine sprijinul pentru un guvern minoritar iar conducerea liberală a consimţit să înceapă discuţii pentru închegarea unei coaliţii de guvernare.

Una dintre nemulţumirile PNL (scor de 25% în alegeri) faţă de USR a fost că acest partid de 15% a primit ministere grele, pe care liberalii şi le-ar fi dorit – Transporturile, de pildă. PNL s-a bucurat că USR a plecat din coaliţie, crezând că recuperează ce şi-a dorit. Iată însă că acum, în noile realităţi politice, se confruntă cu pretenţii mult mai mari din partea PSD decât ar fi constrâns să cedeze USR, dacă această coaliţie se reface. PSD nu vrea cinci ministere cât avea USR, ci jumătate, adică opt. Şi, după cum circulă zvonurile pe holurile Parlamentului, ar putea solicita chiar poziţia de prim-ministru. Iar PNL nu are ce face: aşa cum a tratat de sus USR pentru că ar fi un partid mic, aşa este tratat azi de PSD care este mai mare, ca pondere a mandatelor în Legislativ.

În privinţa refacerii coaliţiei PNL-USR-UDMR, lucrurile s-au complicat foarte mult şi aici. Florin Cîţu nu s-a mulţumit că i-a smuls lui Ludovic Orban şefia PNL, aşa cum a făcut-o, dar a continuat să-l ridiculi­zeze public pe acesta din urmă.

Aşa că Orban şi-a luat jucăriile şi a plecat din fruntea Camerei Deputaţilor şi din grupul parlamentar al PNL şi nu a plecat singur. A tras după el, deocamdată, şi 14 deputaţi şi senatori liberal iar rezultatul este că, în eventualitatea refacerii coaliţiei PNL-USR-UDMR, aceasta nu mai are majoritate. Au rămas în eventuala coaliţie 225 de parlamentari, faţă de o majoritate pentru învestirea guvernului de 234 de voturi. De obicei, minorităţile naţionale (18 mandate) votează cu puterea, dar de subliniat este că ipotetica coaliţie invocată nu are, ea singură, o majoritate.

O coaliţie PSD-PNL-UDMR ar avea 2/3 din voturile din Parlament, dar liberalii nu vor mai fi vioara întâi în această situaţie, predând, practic, guvernarea social-democraţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO