Eveniment

Necunoscutele ajutorului pentru Rafo: cine este beneficiarul si ce e cu Rafo-Oltchim-Arpechim?

Necunoscutele ajutorului pentru Rafo: cine este beneficiarul si ce e cu Rafo-Oltchim-Arpechim?

Presedintele Traian Basescu a facut in septembrie o vizita la Rafo Onesti, unde s-a intalnit cu directorul general adjunct Alexander Gadetski (stanga), cu actionarul principal Iakov Goldovski (centru-stanga) si Miroslav Dermendjiev (dreapta), director general

04.10.2009, 23:29 193

Guvernul analizeaza posibilitatea de a acorda garantii de statin valoare de 330 mil. euro pentru Rafo Onesti, pentru realizareaplanului investitional al companiei si crearea unui nou lantpetrochimic care sa includa combinatul chimic Oltchim RamnicuValcea (OLT) si Arpechim Pitesti.

"Am adoptat un memorandum prin care Guvernul isi aratadisponibilitatea de a acorda o garantie de stat in valoare de 330milioane de euro pentru RAFO Onesti, in vederea realizarii planuluiinvestitional si pentru realizarea in fapt a noului lantpetrochimic RAFO-Oltchim-Arpechim. Aceasta va duce la salvarea apeste 1.500 - 2.000 locuri de munca si va contribui la realizareaunui lant petrochimic extrem de important pentru industria sieconomia romaneasca", a spus Boc.

Tot saptamana trecuta, Tudor Serban, secretar de stat inMinisterul Economiei, declara ca statul ia in calcul achizitiarafinariei Arpechim de la Petrom, prin intermediul Oltchim, pe caresa o dezvolte apoi cu ajutorul companiei petroliere Socar dinAzerbaidjan.

Nici responsabilii pe energie ai Ministerului Economiei, niciconducerea combinatelor chimice nu au putut fi contactati pentrumai multe detalii privind natura noului lant petrochimic si ce rolva avea Rafo, companie privata, in acest lant.

Ajutorul pe care Guvernul vrea sa il acorde rafinariei dinOnesti (simbol bursier RAF) va trebui sa treaca mai intai de avizulComisiei Europene, aceasta analizand situatia unui posibil ajutorde stat. In conditiile in care statul va acorda garantiilenecesare, rafinariei nu i-ar fi greu sa contracteze cei 330 mil.euro necesari finalizarii planului de investitii, actionarii Rafoaproband inca din august contractarea creditelor.

Conform unor surse din piata, ajutorul pe care statul vrea sa ilofere rafinariei din Onesti pentru contractarea creditelor, precumsi combinatului chimic Oltchim pentru achizitionarea diviziei depetrochimie Arpechim doreste sa ajute sectorul petrochimic prinsalvarea celor doua companii, care vor putea sa se ajute reciprocin viitor.

Demersul similar din cazul Oltchim se afla in analiza laCE

Un demers similar a fost adoptat de catre Guvern si in cazulcombinatului chimic Oltchim, in vederea acordarii unor ajutoare depeste 400 mil. euro pentru achizitionarea de catre combinat asectiei de petrochimie din cadrul Arpechim Pitesti si investitii inmodernizarea combinatului. In cazul Oltchim, actionarul minoritargerman PCC a cerut Comisiei Europene sa catalogheze demersul dreptun ajutor de stat.

Ajutorul pe care statul vrea sa il acorde combinatului dinValcea se compune dintr-o conversie in actiuni a unei creante invaloare de 135 mil. euro, care ar urma sa reduca gradul deindatorare al companiei, si o garantie de stat de 339 mil. euro,sume ce vizeaza un program de retehnologizare a combinatului.

La Rafo Onesti beneficiarul nu este cunoscut, societatea fiinddetinuta de catre un om de afaceri rus, Iakov Goldovski, desprecare se stiu putine detalii si partenerii sai de afaceri prinintermediul a trei firme. Astfel, Petrochemical Holding detine31,6% din Rafo, firma Calder A controleaza un pachet de 36% dincapital, in vreme ce Balkan Petroleum, firma pe care rusii aucumparat-o de la Marian Iancu, detine 21%

Cu toate acestea, premierul Boc s-a intalnit cu conducerea siactionarii Rafo, iar presedintele Traian Basescu a fost chiar invizita la rafinarie in luna septembrie, afirmandu-si sustinereapentru strategia actualei conduceri a companiei, dupa ce aceastasi-a achitat datoriile la buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO