Eveniment

Nabucco nu se va realiza fara lobby politic

26.02.2007, 18:49 11

Importanta realizarii gazoductului Nabucco a fost una dintre cele mai importante teme abordate de comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, aflat intr-o vizita in Romania la sfarsitul saptamanii trecute.
"Proiectul Nabucco nu se va realiza fara un putenic lobby politic din partea UE in fata tarilor implicate in realizarea gazoductului, pentru ca la mijloc sunt extrem de multe interese", a declarat Piebalgs.
Conform oficialului european, Nabucco este important atat din punct de vedere politic, cat si ca urmare a faptului ca va contribui la diversificarea surselor de gaze naturale pentru mai multe state si, implicit, la cresterea lichiditatii pietei. Proiectul Nabucco vizeaza realizarea unui culoar de tranzit a gazelor naturale din regiunea Marii Caspice, in special Azerbaidjan, catre Europa de Vest pe traseul Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria, fara a tranzita Rusia.
In legatura cu constructia oleoductului Constanta-Trieste, pentru transportul petrolului dinspre Marea Neagra catre piata europeana, Piebalgs a declarat ca acesta depinde in special de statele beneficiare ale proiectului si, intr-o proportie mai redusa, de sprijinul Comisiei Europene. Comisarul a precizat ca domeniul energetic romanesc este caracterizat printr-o competitie redusa, lucru care se va ameliora odata cu finalizarea marilor programe de investitii care ar putea aduce noi jucatori pe piata de profil. Vosganian a precizat ca acest fenomen se resimte mai ales pe segmentul producator unde toate companiile se afla in portofoliul statului. Ministrul a mai precizat ca Romania e interesata de constructia unei centrale pe carbune, initiativa care face parte dintr-un proiect al Comisiei de a stimula realizarea a 12 astfel de unitati la nivelul UE.
O alta problema ridicata de oficialul european a fost cea a energiei regenerabile dar si a consumului foarte mare pe care Romania il inregistreaza. Potrivit acestuia, intensitatea energetica (consumul de energie pentru a produce o unitate de PIB - n.r) in Romania este de patru ori mai mare decat in UE si a afirmat ca este necesara dezvoltarea domeniului de cercetare care sa duca la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Romania ar trebui sa aloce 10% din PIB pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera conform normelor comunitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO