Eveniment

Moştenirea lui Patriciu: Se prefigurează un Rompetrol III, cu Victor Ponta în pole position

Victor Ponta

Victor Ponta

Autor: Iulian Anghel

07.07.2016, 00:05 2044
Procurorii anticorupţie cercetează modul în care au fost şterese datoriile Rompetrol de către guvernul Ponta după ce, într-un alt dosar, procurorii DIICOT au pus sub acuzare mai mulţi foşti miniştri pentru modul în care datoriile istorice ale companiei petroliere, de 603 mil. dolari, au fost transformate în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor, dar care nu au mai fost răscumpărate de proprietarii. Potrivit portalului Euractiv, care citează surse judiciare, procurorii cercetează dacă nu cumva înţelegerea privind ştergerea datoriilor a fost făcută în străinătate.

Povestea datoriilor Rompetrol este lungă, iar rezultatul este o pagubă de sute de milioane de dolari pentru stat.

În 2003, în guvernarea Năstase, datoriile istorice ale Rompetrol, companie achiziţionată de Dinu Patriciu în 2000 cu 50 mil. dolari, au fost transformare în obligaţiuni subscrise de Ministerul Finanţelor ce urma să fie recuperate şapte ani mai târziu (în 2010). Afacerea este anchetată de DIICOT, iar sub acuzare au fost puşi deja foştii miniştri Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu (în timpul cărora a fost perfectată înţelegerea), Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu (care în 2010 nu ar fi făcut, potrivit anchetatorilor, demersuri consistente pentru recuperarea banilor statului).

În 2010, la termenul convenit, compania, tre­cută între timp în pro­prietatea KazMunaiGas, din Kazahstan (anul 2007), nu a răscumpărat obliga­ţiunile, iar statul s-a trezit proprietar pe 44% din Rompetrol, fără a avea însă un cuvânt de spus, fiind acţionar minoritar.

Guvernul Ponta a adoptat în 2013 „Me­mo­randumul de înţelegere“ între statul român şi The Rompetrol Group semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013.

Acesta s-a transformat într-un proiect de lege care a fost adoptată în octombrie 2013 de Par­lament. Memo­randumul (devenit lege) prevedea ca statul român, care controla 44,6% din acţiunile Rom­petrol Rafinare, să cedeze un pachet de 26% grupu­lui Rompetrol pentru 200 mil. dolari. KazMunaiGas se angaja să constituie un fond de investiţii kazaho-român, în care Rompetrol să deţină 80% din acţiuni şi statul român 20%, care să investească în următorii ani un miliard de dolari în proiecte din sectorul energetic (între care 400 mil. dolari banii pe care îi datora statului român).

În schimb, statul primea acţiuni la Rompetrol şi renunţa la litigiile care vizau recuperarea sumelor datorate din nerăscumpărarea în 2010 a obligaţiunilor. Preşedintele Băsescu a sesizat Curtea Constituţională, care a declarat legea neconstituţională (pe motiv că o lege nu reglementează contracte).

Astfel că în ianuarie 2014 premierul Ponta a semnat o hotărâre de guvern prin care a fost adoptat memorandumul de înţelegere cu kazahii. Acest mod de operare este cercetat acum de procurori.

În primăvară, KazMunayGas s-a înţeles cu China Energy Company pentru preluarea unei participaţii de 51% din KMG International.

Victor Ponta nu a comentat până la închiderea ediţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO