Eveniment

Moment istoric: SUA se retrag din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare din Războiul Rece, acuzând Rusia că l-a încălcat în mai multe rânduri

Moment istoric: SUA se retrag din Tratatul Forţelor...

Autor: Răzvan Botea

01.02.2019, 15:41 871

Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a anunţat astăzi retragerea Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), pe fondul încălcării repetate a acestuia din partea Rusiei.

„Securitatea americanilor este primordială si tratatele pe care le semnăm trebuie să fie în acest sens. Rusia a încălcat fără remuşcări tratatul INF. În urma acestor încălcari, SUA a făcut mai multe sesizări, am ridicat problema de mai mult de 30 de ori oficialilor ruşi. Încălcarea tratatului pune milioane de americani şi europeni în pericol. În acest sens, SUA denunţă acest tratat începând cu data de 1 februarie 2019. Aş vrea să mulţumesc aliaţilor NATO pentru solidaritatea de care a dat dovadă, susţinerea acestora este importantă pentru securitatea internaţională”, a declarat astăzi, 1 februarie, secretarul de stat al SUA Mike Pompeo, în cadrul unei conferinţe de presă.

Oficialii americani au acuzat în mai multe rânduri că Rusia încalcă acest tratat, iar preşedintele american Donald Trump a anunţat intenţia de retragere a SUA.

INF a fost o înţelegere între fosta Uniune Sovietică şi SUA, semnată în decembrie 1987 de către preşedintele american Ronald Reagan şi secretarul general sovietic Mihail Gorbaciov. Tratatul a fost ratificat în mai 1988 şi a început să producă efecte în iunie 1988.

Tratatul prevedea eliminarea rachetelor balistice sau cu încărcătură nucleară de rază scurtă (500-1.000 km) şi rază medie (1.000-5.500 km).

La mijlocul lunii ianuarie anul acesta a avut loc o conferinţă la Geneva, în care cele două puteri au negociat în privinţa înarmării nucleare.

"Reuniunea a fost dezolantă deoarece este clar că Rusia continuă să încalce flagrant Tratatul INF şi nu a venit pregătită să explice cum poate reveni la respectarea acordului", a declarat Andrea Thompson, subsecretarul de Stat american pentru Controlul armamentului şi Securitate internaţională, citată de Mediafax.

Rusia va reacţiona simetric în cazul în care Statele Unite vor dezvolta noi tipuri de rachete după eventuala retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat în decembrie 2018 preşedintele rus Vladimir Putin, observând că Pentagonul are deja în planul bugetar un proiect balistic. Vladimir Putin a afirmat că, înaintea anunţului preşedintelui Donald Trump privind retragerea SUA din Tratatul INF, Congresul alocase fonduri pentru dezvoltarea unor noi rachete nucleare, potrivit Mediafax.

"Decizia SUA (de retragere din INF -n.red.) a fost luată tacit cu mult timp înainte, au crezut că nu vom observa, dar proiectul este deja stipulat în bugetul Pentagonului, adică dezvoltarea acestor rachete; au anunţat retragerea din Tratatul INF abia ulterior", a declarat Vladimir Putin. "Apoi, au început să caute pe cineva căruia să îi atribuie vina, iar cel mai simplu şi cel mai tradiţional lucru pentru Occident este să spună că este vina Rusiei. Dar acest lucru nu este adevărat, ne opunem anulării acestui Tratat, dar, dacă se va întâmpla acest lucru, vom reacţiona în mod adecvat", a subliniat liderul de la Kremlin.

Rusia încalcă în mod clar Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin dezvoltarea unui nou tip de rachetă, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică. "Aliaţii au concluzionat că Rusia a dezvoltat şi a instalat un sistem de rachete, 9M729, care încalcă Tratatul INF şi generează riscuri pentru securitatea euroatlantică. Susţinem puternic constatarea Statelor Unite că Rusia îşi încalcă obligaţiile asumate în cadrul Tratatul INF", se arată în comunicatul comun al miniştrilor de Externe din cadrul NATO.

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a cerut Moscovei să respecte Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), denunţând acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei şi Georgiei. "Rusia a dezvoltat, a produs şi a testat un nou tip de rachetă. Sunt sisteme mobile care pot fi depistate greu. Rachetele pot transporta ogive nucleare. Şi pot atinge oraşe europene, fără avertismente sau cu avertismente scurte", a declarat Jens Stoltenberg, citat de Mediafax. "Statele Unite respectă în totalitate prevederile Tratatului INF. Nu au fost aduse noi rachete în Europa. Dar avem noi rachete ruse. Rusia trebuie să ia măsuri imediate pentru a asigura respectarea în totalitate a Tratatului INF. Într-un mod transparent şi verificabil", a insistat Stoltenberg. "Alianţa Nord-Atlantică este un avocat puternic al măsurilor pentru controlul armamentului, pentru a avea cu toţii mai multă siguranţă. Noi vrem dialog cu Rusia, aspirăm la îmbunătăţirea relaţiilor. Dar, pentru a face posibil acest lucru, Rusia trebuie să se conformeze în totalitate angajamentelor internaţionale", a subliniat Stoltenberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO