Eveniment

Modificari la contractele de tip PPP

10.11.2004, 00:00 20



Deputatii au adoptat ieri o lege prioritara integrarii in UE, care modifica o ordonanta din 2002 privind contractele de parteneriat public-privat (PPP), acceptand numeroasele amendamente formulate de Comisia juridica.



Comisia juridica a clarificat, printr-un articol nou, obiectul contractului de parteneriat public-privat pentru concesionarea de lucrari. In acesta se mentioneaza ca, in contrapartida lucrarilor executate, contractantul, in calitate de concesionar, primeste dreptul de a exploata rezultatul lucrarilor, in totalitate sau in parte, drept la care se poate adauga, dupa caz, plata unei sume.



La initiativa Comisiei juridice au fost incluse o serie de trei articole care se refera la detalierea drepturilor si obligatiilor intr-un astfel de contract, precum si a procedurilor de urmat.



Astfel, autoritatea publica, atunci cand urmeaza sa atribuie un contract de concesiune de lucrari, are dreptul de a solicita concesionarilor sa atribuie contracte de lucrari unor terte parti, intr-un procent de minimum 30% din totalul lucrarilor ce fac obiectul contractului, oferind totodata posibilitatea investitorilor de a mari acest procentaj, procentajul minim fiind specificat in concesiunea de lucrari.



Aceeasi autoritate are dreptul sa solicite investitorilor sa precizeze in oferta valoarea procentuala, daca este cazul, a lucrarilor pe care acestia intentioneaza sa le ofere unor terti, ca efect al atribuirii unui contract de concesiune de lucrari. Daca concesionarul este o autoritate contractanta, acesta se va conforma dispozitiilor privind contractele de lucrari, in cazul in care lucrarile sunt efectuate de terti.



Un alt articol nou arata ca, pe durata dialogului competitiv, autoritatea publica va asigura egalitatea de tratament intre toti investitorii, fiind interzisa transmiterea de informatii intr-o maniera discriminatorie care ar putea oferi avantaje unor investitori in dauna altora.



Alt set de noua articole au fost initiate de Comisia juridica pentru detalierea procedurilor pe care le are de efectuat partea nemultumita fata de modul de atribuire a contractului pentru parteneriat public-privat.



In acest sens, autoritatea publica va selecta oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, luand in considerare criteriile stipulate in anuntul de intentie. Alte criterii asociate care pot fi luate in considerare sunt calitati tehnice, caracteristici estetice si functionale, aspecte de mediu, costuri de functionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO