Eveniment

Mişcare surpriză de la Dacian Cioloş: Propun dizolvarea Parlamentului dacă referendumul pentru suspendarea preşedintelui eşuează

Mişcare surpriză de la Dacian Cioloş: Propun...

Autor: Diana Grigore

03.11.2018, 10:00 33744

Dacian Cioloş a anunţat că programul politic al partidului pe care l-a fondat, Mişcarea România Împreună, va propune modificarea Constituţiei pentru un Parlament cu 300 de aleşi şi dizolvarea Legislativului, în cazul în care un referendum de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis eşuează.

"Pentru credibilizarea şi responsabilizarea Parlamentului venim cu o idee. Vedem că Parlamentul care e ales în mod direct şi reprezintă cetăţenii, dar odată ce a fost aleasă o majoritate în Parlament ţine prizonier toată instituţia şi foloseşte această instituţie inclusiv pentru şantaj politic, ceea ce nu e deloc sănătos. Propunem ca aşa cum Parlamentul are într-adevăr dreptul şi posibilitatea să suspende preşedintele şi să organizeze un referendum pentru suspendarea preşedintelui, în cazul în care acest referendum e aprobat de cetăţenii români pe care parlamentul îi reprezintă, preşedintele trebuie să plece şi se prganizează alegeri prezidenţiale, dar în cazul în care acest referendum e respins de cetăţenii români care au ales şi Parlamentul, atunci Parlamentul trebuie să îşi asume răspunderea politică şi să demisioneze, să se dizolve", a declarat Dacian Cioloş, joi într-o conferinţă de presă.

Acesta a adăugat că programul politic al formaţiunii pe care a fondat-o este într-o fază finală şi conţine şi alte idei cu privire la reformarea statului.

"Propunem introducerea acestor prevederi în Constituţie în aşa fel încât să avem cu adevărat un echilibru al puterilor în stat şi să avem o responsabilitate a folosirii unor pârghii care sunt esenţiale şi care nu pot fi folosite ca un şantaj politic atunci când un partid când are majoritate în Parlament poate să facă. Sunt lucruri pe care noi le vedem în programul politic, care este într-o fază finală de pregătire şi o să venim şi cu alte idei legate de reforma statului", a completat Cioloş.

Fondatorul partidului „Mişcarea România Împreună” a anunţat că va susţine politic modificarea Constituţiei, astfel încît Parlamentul să aibă 300 de aleşi.

„Vrem să venim cu câteva propuneri care să amelioreze eficienţa Parlamentului care a jucat un rol cheie în această digringoladă care a fost lansată în ultimii doi ani în justiţie. Ne propunem să susţinem în mod clar şi ferm, dacă vom avea o majoritate în Parlament, să susţinem rezultatul referendumului care a fost validat de altfel de CCR, care a precizat că e obligatoriu pentru statul român. Referendum care prevede un Parlament cu 300 de parlamentari. Tot CCR a sugerat ca un astfel Parlament să continuie să fie bicameral. Am vrea să punem în dezbatere publică acest subiect. În mod clar intenţionăm să susţinem politicacest demers şi cred că e important să vedem care e modalitatea cea mai bună de structurare a acestui Parlament cu 300 de parlamentari pentru ca el să fie mai eficient”, a conchis Dacian Cioloş.

În anunl 2009, în perioada când preşedinte era Traian Băsescu, a fost organizat un referendum care prevederea reducerea numărului de aleşi la 300 şi Parlament unicameral. Atunci 77,78% dintre alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari. Prezenţa a fost de 50,95%.

Senatul a adoptat tacit, pe 24 septembrie, o iniţiativă legislativă a PMP care prevedea aplicarea referendumului din 2009, însă Camera Deputaţilor nu a votat încă proiectul de lege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO