Eveniment

Mişcare surprinzătoare. României şi Bulgariei li s-a trasat sarcina să cumpere medicamente la pachet

Mişcare surprinzătoare. României şi Bulgariei li s-a...

Autor: Georgiana Mihalache

10.11.2016, 00:06 1096

Guvernul a anunţat ieri că România va cumpăra medicamente la pachet cu Bulgaria, într-o mişcare surprinzătoare pentru piaţa de medicamente românească, confirmând astfel informaţiile apărute pe piaţă în luna septembrie, când însăşi consiliera pe sănătate a preşedintelui a afirmat că nu ştie nimic despre această colaborare.

„România şi Bulgaria pot conveni astfel asupra unor soluţii comune pentru a depăşi lipsa unor medi­camente când se constată o astfel de situaţie. Procedura (...) ar urma să fie aplicată pentru acele tratamente care nu sunt rambursate din fondurile publice în niciuna dintre ţările semnatare ale acordului de cooperare, pentru medicamentele cu denumiri comune internaţionale noi şi pentru aşa-nu­mitele medicamente orfane, utilizate în tratarea bolilor foarte rare“, a anunţat ieri guvernul.

Practic, importatorii şi distribuitorii de medicamente din România au fost puşi în faţa faptului împlinit, iar din datele de până acum rezultă că inclusiv cei mai înalţi oficiali de la preşedinţie şi din cadrul Ministerului Sănătăţii nu ştiau de această „misiune“ trasată Româ­niei de a se înţelege cu Bulgaria şi de a cum­păra medicamente împreună.

Piaţa medicamentelor este de circa 3 miliarde de euro pe an, iar mişcarea este posibil să fi venit de la marii producători de medi­camente din vestul Eu­ropei care au decis că nu este cazul să negocieze de două ori pentru două pieţe distincte din sud-estul Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO