Eveniment

Mircea Geoana isi nuanteaza declaratiile despre ziaristii rapiti

10.05.2005, 20:25 16

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca declaratiile facute de el la Craiova, potrivit carora rapitorii celor trei jurnalisti au cerut autoritatilor romane o importanta suma de bani in schimbul eliberarii lor, reprezinta "speculatii si informatii care au circulat si in mediile internationale".

"Sunt speculatii si informatii care au circulat si in mediile internationale, inclusiv in regiune, si evident fac parte din strategia de comunicare publica si de presiune pe care rapitorii o fac in mod normal", a declarat Geoana.

Presedintele PSD a aratat ca nu este nimic anormal in situatia jurnalistilor romani rapiti in Irak, aceasta incadrandu-se intr-o anumita tipologie, care "s-a vazut si in alte cazuri de rapiri".

Totodata, Geoana si-a exprimat speranta ca "acest tip de discutii, pe canale private, va putea sa duca la eliberarea jurnalistilor", si a reiterat ideea ca declaratiile sale de la Craiova reprezinta "doar o simpla asociere cu declaratiile presedintelui Basescu, care ne-a spus ca este optimist cu privire la soarta jurnalistilor".

"In mod firesc, deductia logica este ca exista elemente de incurajare pe discutiile directe cu rapitorii", a precizat presedintele PSD. Mircea Geoana a precizat insa ca informatiile in cauza provin "dintr-o anumita zona mai specifica", si a aratat ca nu este oportun ca acestea sa fie facute publice in acest moment.

El a mai adaugat ca nu a adus la cunostinta autoritatilor informatiile respective, dat fiind faptul ca autoritatile nu au avut pana acum nici un fel de dialog cu partidele politice.

La randul sau, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri ca este surprins de declaratia presedintelui PSD privind o cerere de rascumparare pentru jurnalistii rapiti in Irak, afirmand ca el nu poate confirma o astfel de informatie.

"Declaratia lui Geoana ma surprinde, pentru ca din partea unui fost ministru de externe si actual presedinte de partid ma astept la foarte multa responsabilitate cand se fac astfel de declaratii. Daca domnul Geoana are cumva informatii de acest gen, sigur ca ar fi bine sa stim de unde provin. Eu nu pot confirma aceste declaratii", a spus Tariceanu.

Mai multe cotidiene au relatat in editiile de ieri ca Geoana a declarat, la Craiova, ca rapitorii au cerut autoritatilor o importanta suma de bani in schimbul eliberarii lor, precizand ca partea romana a venit cu o contraoferta.

"Se pare ca e un canal de negociere cu ei. E o discutie financiara care se deruleaza in aceasta perioada. Au fost pretentii masive din partea lor. S-a facut o contraoferta mai modesta din partea noastra si, ca intotdeauna, relatiile de acest gen sunt extrem de sinusoidale", a spus Geoana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO