Eveniment

Mircea Coşea, economist: Uniunea Europeană vede o revenire economică lentă în România pentru că nu există viziune la nivelul guvernului în acest sens

Mircea Coşea, economist: Uniunea Europeană vede o...

Autor: Răzvan Botea

06.05.2020, 21:35 253

Mircea Coşea, economist, comentează previziunile Comisiei Europene care se referă la evoluţia economiei româneşti în 2020 şi spune că economiştii europeni văd o revenire lentă a economiei în România din cauză că la nivelul decidenţilor politici nu există viziune în acest sens.

„Comisia Europeană arată şi creşterea pe 2021, care este mai mică. Uniunea Europeană a luat în calcul la această dată lipsa unei viziuni, pentru că în momentul de faţă trebuia să avem măcar o viziune, dacă nu un plan concret de creştere şi nu de supravieţuire”, a spus Mircea Coşea.

Astăzi Comisia Europeană a publicat datele privind evoluţia economiei europene în contextul crizei coronavirusului. Toate ţările europene intră în recesiune economică, însă România se află printre cele mai puţin afectate.

Economiştii europeni văd o scădere economică în România de 6% şi un deficit bugetar echivalent a 6,7% din PIB. Spre comparaţie, guvernul vede o scădere economică de 1,9% în România în acest an şi un deficit bugetar de 6,7% din PIB. Creşterea economică a României în 2021 ar urma să fie de 4,2%, o creştere similară cu cea din 2019.

„Datele arată că situaţia nu este deloc roz şi că datele din România sunt puţin cosmetizate de guvern şi ministerul de finanţe. Se poate vedea cu ochiul liber că este o cădere îngrijorătoare. Nu putem contesta datele Comisiei Europene, pentru că situaţia din ţară nu poate duce la altă concluzie – deficitele, măsurile guvernului, care sunt măsuri de supravieţuire, ritmul în care ne împrumutăm”, a mai comentat Mircea Coşea.

El mai spune că România ar trebui să reducă dependenţa comercială de zona euro, în contextul î care modul în care îşi revine economia europeană după criză depinde în mare măsură de economiile europene.

„UE lucrează şi cu datele româneşti de la Prognoză şi Statistică, iar lucrul cel mai grav este că speranţa pe care o au decidenţii politici este să înceapă să lucreze Germania şi Franţa, poate ne dau şi ei nişte contracte. Dependenţa pe care o avem în momentul de faţă de aceste ţări văd că rămâne la ordinea zilei, în loc să găsim căi de eliberare de această dependeţă, aşa cum fac polonezii în momentul de faţă.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO