Eveniment

Minusurile testului RT-PCR, pentru depistarea COVID-19. În ce condiţii poate da greş

Sursa FOTO: Profimedia

Autor: Eugenia Foarfecă

17.08.2020, 09:55 2524

Nu puţine au fost situaţiile în care testul real time pcr a dat greş, ai auzit şi tu de astfel de cazuri.

Trebuie să ştii că testul RT PCR, considerat standardul de aur în diagnosticul Covid are minusurile sale, tocmai pentru că este un test extrem de sensibil. 

Radu Ciornei, doctor în imunologie şi microbiologie, îţi spune în ce condiţii această modalitate de diagnostic îţi poate arăta fix inversul situaţiei reale de sănătate în care te afli.

Şi medicul infecţionist Adrian Marinescu  îţi explică faptul că nu există vreo analiză care să fie superioară acestui test, şi că el este folosit acum pentru diagnosticul iniţial al bolii Covid. Tu nu ai cum să influenţezi în vreun fel rezultatul testului. 

„Testul acesta este foarte sensibil. De exemplu, dacă treci pe stradă sau în acel spital şi ţi se face testul şi cineva a expirat, a tuşit în preajma ta şi ai câteva copii din acel virus în gât, tu poţi în momentul acela să fii declarat pozitiv. Dar tu nu vei lua boala, pentru că acele câteva copii de virus din gât care sunt găsite în momentul respectiv vor fi ori curăţate de către mucus, ori de către macrofage, sau pur şi simplu nu sunt o doză infectantă”, spune Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară .

„Teste fals negative pot fi din multe cauze. Pot fi erori umane, erori de protocol, eroare de recoltare. Reactivii pot fi expiraţi, ţinuţi în condiţii necorespunzătoare”, explică Dr. Radu Ciornei.

„Ştim clar că această analiză real time pcr este doar orientativă, ea pune diagnosticul în momentul iniţial, dar ştim bine că nu mai este obligatoriu să luăm această analiză pentru a demonstra că o persoană este vindecată. Avem o izolare de 14 zile, se consideră că după acest interval de timp infecţia nu mai este activă, asta oriunde în lume, nu numai în România. Atunci când folosim un anumit kit, el are o calitate, anumiţi parametrii, parametrul de sensibilitate şi specificitate. Cu siguranţă că teste fals pozitive şi fals negative există oriunde în lume”, spune şi Dr Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO