Eveniment

Minstrul propus al Culturii, Ionuţ Vulpescu: Episode de tipul Cuminţenia Pământului, să nu mai aibă loc; Încă aştept răspunsuri, să văd

Minstrul propus al Culturii, Ionuţ Vulpescu: Episode de...

Autor: Cătălina Mănoiu

04.01.2017, 13:38 85

"Este un fond (care permite achiziţia unor opere de artă-n.r.) care exista doar pe hârtie. Este Legea 182/2000. Era un fond care funcţiona pe hârtie. Acum, pentru că bugetul Ministerului Culturii va fi mult mai mare, vom redirecţiona bani către acel fond, astfel încât episoade de tipul «Cuminţenia Pământului» să nu mai aibă loc", a declarat minstrul propus al Culturii, Ionuţ Vulpescu, întrebat dacă statul român va achiziţiona opera de artă care aparţine sculptorului Constantin Brâncuşi, Cuminţenia Pământului, prin fondul destinat fond achiziţiei operelor de artă.

Ionuţ Vulpescu a afimat că au existat două expertieze care au precedat guvernul Cioloş, care au fixat un plafon maxim de 5 milioane de euro pentru achiziţia Cuminţeniei Pământului.

"(…) Eu i-am adresat premierului Dacian Cioloş, recent, 10 întrebări, printr-o scrisoare deschisă, legate de istoricul achiziţiei sculpturii Cuminţenia Pământului. Nu am primit nici un răspuns şi nu că nu am primit eu. Nu a primit opinia publică nici un răspuns. În momentul în care deschizi o campanie de subscripţei publică şi nu oferi răspunsuri la nişte întrebări esenţiale nu mai putem vorbi despre transparenţă, ci de opacitate. Sunt întrebări foarte simple: cum s-a ajung de la 5 la 11 milioane", a susţinut Vulpescu.

Întrebat dacă Ministerul Culturii va renegocia cu proprietarii preţul achiziţiei pentru Cuminţenia Pământului, Vulpescu a răspuns că va vedea cum va proceda.

"Trebuie să văd (ce putem face-n.r.). Încă aştept răspunsuri din partea celor care trebuie să le ofere. (…)Trebuie făcută o analiză", a mai spus Vulpescu.

Vulpescu a spus că Ministerul Culturii a dorit să achiziţioneze opera de artă şi şi-a exercitat dreptul de preempţiune., afirmând că statul român poate exercita acest drept ori de câte ori opera este scoasă la licitaţie, nefiind vorba despre "acum ori niciodată", cum a susţinut guvernul Cioloş.

"Noi ne-a dorit, guvernarea din care fac parte, Ministerul Culturii a fost notificat şi şi-a exercita dreptul de preempţiune şi a început negocierile. Negocierile au început chiar în timpul ministeriatului domnului Kelemen Hunor. Eu le-a continuat. S-a constituit componenţa comisiei. Eu pot să vă spun componenţa comisiei care a fost în timpul ministerului meu. Nu văd de ce negocierile s-au încheiat şi nici până la această oră nu ştim cine sunt cei care au negociat 11 milioane. S-a vorbit foarte mult în timpul campaniei publice despre acum ori niciodată, doar acum putem cumpăra. Nu este adevărat, statul român, prin Minsiterul Culturii, pentru că această operă care a aparţinut lui Constantin Brâncuşi este în categoria tezaur îşi poate exercita oricând dreptul de preempţiune ori de câte ori această statuie este scoasă la licitaţie", a detaliat viitorul ministru al Culturii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO