Eveniment

Ministrul sănătăţii: Voi aproba preţuri maximale pentru medicamentele oncologice care lipsesc; vaccinul hexavalent va fi disponibil din aprilie

Florian Bodog: Problemele pentru transplantul de plămâni nu se rezolvă peste noapte. Eu am fost plecat la Malta, acum merg la minister şi voi verifica.

Florian Bodog: Problemele pentru transplantul de plămâni nu se rezolvă peste noapte. Eu am fost plecat la Malta, acum merg la minister şi voi verifica.

Autor: Georgiana Mihalache

22.03.2017, 00:08 474

Ministrul sănătăţii Florian Bodog a anunţat că va aproba preţuri maximale pentru medicamentele oncologice care lipsesc, iar vaccinul hexavalent pentru bebeluşi va fi disponibil din aprilie, când medicii de familie vor primi dozele.

„Pentru o parte dintre medicamentele oncologice s-au aprobat deja preţurile prin procedura de nevoi speciale, unele sunt aduse de Unifarm, pentru o altă parte dintre ele urmează să se semneze preţuri săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare“, a spus Florian Bodog, prezent la preluarea man­datului noului director al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea.

În încercarea de a opri criza medica­mentelor care lipsesc de pe rafturile farmaciilor din România, ministrul sănătăţii a aprobat săptămâna trecută un ordin prin care stabileşte ca, în cazul medicamentelor pentru nevoi speciale, preţul aprobat să fie cel propus pe o perioadă limitată, nu cel minim dintr-un coş de 12 state europene, aşa cum stabilea iniţial procedura de calcul al preţurilor. De exemplu, pentru unul dintre produsele de sub brandul Penicilină, pro­dus de Antibiotice, medica­ment generic, preţul de producător este de 3,14 lei, preţul la distribuitor este de 3,58 lei fără TVA, iar preţul în farmacie este de 4,84 lei cu TVA.

Referitor la criza trans­plantului pulmonar, Florian Bodog a spus că centrul de transplant din Viena nu va mai primi pacienţii români, motivul invocat fiind lipsa spaţiului. „Problemele pentru transplantul de plămâni nu se rezolvă peste noapte. Eu am fost plecat la Malta, acum merg la minister şi voi verifica. (...) Con­form proto­colu­lui, clinica din Austria nu avea dreptul să denunţe unilateral acest protocol. Suntem în contact şi cu celelalte centre care fac transplant pulmonar din Praga, din Germania, dar nu pot să vă dau un răspuns până nu vorbesc cu ei “, a mai spus Bodog.

Ministrul sănătăţii a declarat că nu este mulţumit de modul în care Agenţia Naţională de Transplant a gestionat criza transplan­tului pulmonar şi a spus că va „analiza şi va lua măsuri“, menţionând că există „probleme organizatorice“ la ANT. „Timpul de aşteptare este destul de mare pe toate listele de transplant, aşa că nu este o chestiune care priveşte doar transplantul pulmonar. Depunem toate eforturile în aşa fel încât să deblocăm situaţia“, a mai spus Bodog. Ministrul sănătăţii a fost prezent la ceremonia prin care Marian Burcea, noul preşedinte al CNAS, a preluat mandatul pentru a conduce Casa în următorii patru ani.

Marian Burcea este de profesie medic oftalmolog, fiind conferenţiar univer­sitar la Universitatea Carol Davila din Bucureşti. Acesta a fost director medical la Spitalul de Oftalmologie din Bucureşti şi din 2004 a ocupat funcţia de director în cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii  Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.). Marian Burcea a fost propunerea ministrului sănă­tăţii pentru funcţia de preşedinte al CNAS, în locul lui Radu Ţibichi, fostul preşedinte al Casei, care ocupă în prezent funcţia de director general. Noul şef al CNAS are de gestionat un buget de 28,8 mld. lei, mai mare cu 15% anul acesta faţă de 2016.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO