Eveniment

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Costurile cu medicamentele citostatice au crescut între 2014 şi 2016 cu 26%

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Costurile cu...

Autor: Mediafax

10.11.2016, 15:20 95

"Între 2013 şi 2016, costurile cu anumite medicamente au crescut, în medie, cu 12 la sută. Pentru anumite medicamente, spre exemplu pentru cheltuielile
cu medicamentele citostatice, medicamentele pentru diagnostice oncologice, între 2014 şi 2016, sumele cheltuielile au crescut cu 26 la sută. Vorbim de o creştere semnificativă, o creştere care pe termen mediu şi lung nu poate fi sustenabilă. Pe de altă parte, avem probleme cu discontinuităţi ale unor medicamente în România, aşa cum există şi în alte state. Vorbim mai ales de medicamente ieftine care dispar de pe piaţă săi care nu sunt aprovizionate la timp", a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că Guvernul a aprobat miercuri, prin memorandum, negocierea şi semnarea unui acord de cooperare cu Bulgaria prin care pacienţii din ambele ţări vor putea beneficia rapid de medicamentele care lipsesc, din diferite motive, dintr-o ţară, dar se găsesc în cealaltă.

Procedura privind acordurile comune încheiate cu producătorii de medicamente ar urma să fie aplicată pentru tratamentele care nu sunt rambursate din fondurile publice în niciuna dintre ţările semnatare ale acordului de cooperare, pentru medicamentele cu denumiri comune internaţionale noi şi pentru aşa-numitele medicamente orfane, utilizate în tratarea bolilor foarte rare.

Instituţia care va lua deciziile privind implementarea acordului este Comitetului de Coordonare pentru Acţiuni Comune, ce urmează să fie creat în acest scop, prima şedinţă urmând să aibă loc în România, în termen de o lună de la intrarea lui în vigoare. Ulterior, se pot alătura proiectului şi alte guverne din spaţiul european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO