Eveniment

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: Sporurile rămân plafonate la 30%. Este dreptul sindicaliştilor să facă grevă

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: Sporurile rămân...

Autor: Oana Despa

13.03.2018, 19:36 167

"Încă negociem, avem foarte multe puncte comune (...) Nu este vorba despre oferit ceva în plus, este vorba despre a face alte analize şi de găsi noi soluţii. Nu este nimic în plus, doar reaşezarea unor lucruri care, să spunem, nu au fost suficient discutate. Sporurile rămân plafonate la 30%. (...) Nu cred că este cazul de grevă, deşi greva este un drept pe care sindicatele l-au câştigat. Eu cred că discuţiile pot rezolva multe probleme. Important este ca cei din sistemul de sănătate să ştie că ne interesează soarta lor şi că aceste discuţii sunt constructive spre binele tuturor", a explicat Sorina Pintea la finalul discuţiilor cu sindicaliştii.

Ministrul Sănătăţii împreună cu sindicaliştii din sistemul medical au identificat anumite "soluţii tehnice", care ar putea rezolva problema sporurilor, dar nu se va renunţa la protestele deja anunţate.

"Programul rămâne program. Aşa cum a spus şi doamna ministru, se pare că mai sunt şi alte soluţii tehnice pe care încă nu le cunoaştem, dar le aşteptăm. (...) Concret, la momentul acesta, nu avem nimic, de aceea am şi vorbit. Avem promisiunea că doamna ministru, în decursul acestei săptămâni, în întâlnirile pe care le va avea, ne va aduce soluţii stricte, tehnice care să spună că am redus cu atât şi o să vă încadraţi în procentul de 30% sau ne mai trebuiesc X procente, ne mai lăsaţi o perioadă de timp", a explicat preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu.

Reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" au explicat că încă nu au anunţat proteste, dar vor hotărî, până la sfârşitul acestei săptămâni, dacă se vor alătura colegilor de la Sanitas.

"Nu mi-aş dori să fiu în locul doamnei ministru în aceste moment după ce există o lege a salarizării făcută foarte prost fără ca sistemul sanitar să fie ascultat. Noi nu am anunţat un program de proteste, joi ne întâlnim să luăm aceste decizii. (...) Avem câteva soluţii pe care le explorăm de a ne apropia chiar foarte mult de acest obiectiv. Nu ştim dacă vom ajunge sută la sută. Regulamentul de sporuri propriu zis nu va intra în vigoare de anul acesta. La momentul acesta se discută pe anexa 10. Noi am vrea să dispară anexa 10 şi să apară eventual, idealul, să apară o menţiune - se aplică aceleaşi sporuri, aceleaşi sume existente la 1 ianuarie. Nu ştim dacă vom ajunge acolo sau nu dar acesta este obiectivul", a precizat Viorel Rotilă, preşedintelui Federaţiei "Solidaritatea Sanitară".

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis, luni, ca sindicalişitii din sănătate să organizeze pichete în Bucureşti.

„Toată lumea vrea ca din momentul acesta să facem conflict, să ieşim în stradă. Dar trebuie să ne aliniem totuşi la ce spune legea şi am decis ca începând cu datele de 20 şi 22 martie să începem cu pichetări la Ministerul Sănătăţii, care are legătură cu regulamentul de sporuri, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii, de unde a plecat Legea 153 şi cu modificările pe care nu le-au făcut şi sunt imperioase”, a declarat, luni, Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas.

Potrivit lui Bărăscu, sindicaliştii intenţionează să picheteze aceleaşi ministere şi pe datele de 27 şi 29 martie, iar în aprilie se va organiza un miting de amploare.

„În data de 25 aprilie vom face un miting de amploare, la care vom încerca să aducem 20.000 de persoane şi să-i convingem că ceea ce ne dorim noi aşa trebuie făcut, adică ne dorim ce ni s-a spus. Ar fi bine să asculte guvernanţii, pentru că ei au propus această lege”, a mai declarat Bărăscu.

Ulterior mitingului din data de 25 aprilie, ar putea fi declanşată greva generală, dacă nu se vor rezolva revendicările sindicaliştilor şi se strâng semnături pentru declanşarea grevei, potrivit reprezentanţilor Sanitas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO