Eveniment

Ministrul Sănătăţii: sistemul medical nu se poate schimba decât dacă introducem un pachet de produse medicale de bază

Ministrul Sănătăţii: sistemul medical nu se poate...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

20.06.2013, 10:49 434

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii spune că sistemul medical din România nu se poate schimba decât prin implementarea unui pachet de produse medicale de bază, astfel încât cetăţenii să ştie exact ce plătesc.

Totodată, ministrul spune că taxa clawback ar putea fi aplicată distinct pentru medicamente originale şI generice şi că la minister se discută acest lucru.

“Taxa Clawback  este o acţiune normală a statului pentru că încearcă să aibă un control pe o dezvoltare necontrolată a pieţei, dacă este aplicată normal. Din păcate modalitatea prin care se stabileşte sarcina de clawback din punctul nostru de vedere este destul de deficitară”, a declarat Nicolăescu în cadrul evenimentului “Cei mai mari jucători din economie”, organizat de ZF.

Nicolăescu a mai spus că licitaţiile centralizate reprezintă o alternativă pentru ca produse din domeniul famaceutic şI al materialelor sanitare să fie cumpărate la preţuri mai mici. El a dat exemplul mănuşilor chirurgicale care într-o situaţie ipotetică au fost cumpărate cu trei lei într-un spital din nordul ţării şI cu 50 -70 de lei în sudul ţării.

“Prin licitaţiile centralizate nu avem ca scop să centralizăm toate achiziţiile publice din sistemul sanitar din România. E vorba doar de câteva produse care au un volum foarte mare şi  unde am considerat că sunt dezechilibre foarte mari de la o unitate la alta. Pe site-ul ministerului se poate găsi o listă de medicamente pe care încercăm să le aducem în licitaţie centralizată”, a mai spus oficialul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO