Eveniment

Ministrul Sănătăţii: Părintele poate refuza vaccinarea, dar o face pe propria răspundere. Decizia de a nu vaccina copilul este asemănată cu relele tratamente aplicate minorului

Ministrul Sănătăţii: Părintele poate refuza...

Autor: Radu Tutulan

11.04.2017, 16:14 65

"Ne dorim să creştem acoperirea vaccinală pentru toate tipurile de vaccinuri incluse în programul naţional de vaccinare, în aşa fel încât să avem un statut imun pentru copii împotriva principalelor boli preventibile. Dorim să stabilim o metodologie de achiziţionare a vaccinurilor, astfel încât să putem asigura un stoc de vaccinuri aferente cel puţin egal cu necesarul anual, iar durata de valabilitate să fie de cel puţin 18 luni. Proiectul de lege spus dezbaterii publice nu conţine, însă, un capitol de sancţiuni dar, aşa cum ştim, orice lege care dorim să fie aplicată şi care dorim să aibă un rezultat final are nevoie de acest capitol de sancţiuni. Aceste sancţiuni vor apărea în lege urmare a dezbaterilor publice şi urmare a dezbaterilor care vor avea loc la nivelul comisiilor de sănătate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor şi acest sancţiuni, practic, vor apare ca urmare a dezbaterilor publice", a explicat ministrul Sănătăţii.

În plus, Florian Bodog a precizat că părinţii sau tutorii care vor refuza vaccinarea copilului pot fi acuzaţi de rele tratamente aplicate minorului, prevedere existentă şi în prezent, dar care nu a fost aplicată niciodată.

"Noi ştim că este necesar un capitol la un moment dat au fost şi gândite un set de sancţiuni însă am considerat că este bine. Cu toate că la momentul de faţă eu zic că este un moment optim de a apărea cu această lege datorită epidemiei cu care România se confruntă şi cred că şi aceste sancţiuni vor trebui astfel dimensionate încât să aibă o cât mai mare acceptanţă din partea opiniei publice, dar în acelaşi timp să ne asigure o imunizare corectă a copiilor din România. Părintele poate refuza vaccinarea, dar o refuză pe propria răspundere. A nu vaccina copilul este sinonim cu rele tratamente aplicate minorului", a precizat ministrul Sănătăţii.

Conform noului Cod Penal, fapta de rele rele tratamente aplicate minorului constituie punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, infracţiune pedepsită cu închisoarea de la 3 la 7 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO