Eveniment

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: Într-un scenariu sumbru, toate spitalele vor primi COVID. Mai facem două spitale de campanie

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: Într-un scenariu...

Autor: Otilia Serescu

16.04.2020, 16:29 270

Într-un scenariu sumbru, toate spitalele vor primi pacienţi infectaţi cu coronavirus, indiferent dacă sunt spitale de stat sau private, urmând ca alte două unităţi sanitare de campanie să fie ridicate la Bacău, respectiv lângă Timişoară, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

„Într-un scenariu sumbru, toate spitalele vor primi COVID. Că este privat, că este public, trebuie să ne aşteptăm să putem trata în aceste spitale. Avem spitale de campanie, vom mai face două, este unul la Bacău, altul va fi în zona Timişoarei, făcut de MApN. Căutăm spaţii pentru a relaxa spitalele Fază 1, Fază 2 şi Suport, prin trecerea cazurilor uşoare şi medii şi în aceste spitale de campanie. Avem un număr de cazuri crescător, dar ne lasă şi timpul să putem trata în spital ce avem de tratat, urmând să putem interna pe cei ce vin din urmă, în diferitele etape ale bolii”, a explicat Tătaru, la DIGI 24 TV.

Ministrul Sănătăţii spune că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de COVID-19, dar şi majorarea deceselor provocate de această boală.

„Sunt cazuri care aveau comorbidităţi, aţi putut vedea în decese persoane de peste 65 de ani până la 90 de ani, care după lupta care se dă în terapie Intensivă, sunt unii care nu câştigă această luptă. Personalul medical îşi face treaba şi încearcă să salveze pe toată lumea”, a mai spus sursa menţionată anterior.

Conform ministrului, există focare noi, „chiar dacă sunt mici”.

„Suntem în momentul în care avem focare în grupul medical, suntem în momentul în care încercăm să rupem acea transmisiune extinsă din focarele mici, se le transfomrăm în focare mici, pentru a le putea controla. Suntem în momentul în care am redirecţionat cadre medicale din diferite judeţe sau clinici universitare către judeţele deficitare sau către spitalele care au o lipsă acută de personal medical. Sunt aceleaşi spitale care au şi focare în acest moment. Avem un focar la Spitalul de nefrologie „Carol Davila” din Bucureşti. Toţi cei care sunt pozitivi în acest moment sunt internaţi. Dacă avem o patologie COVID în număr mare îl transformăm într-un spital COVID”, a mai spus demnitarul.

Nelu Tătaru a subliniat, la DIGI 24 TV, că pacienţii asimptomatici sau cu simptome uşoare nu sunt externaţi.

„Aşteaptăm să vedem evoluţia în următoarele zile sau în următoarea săptămână pentru a vedea dacă spitalele de suport ajung la o capacitate de peste 50%, atunci să putem da cazurile asimptomatice sau uşoare către un spaţiu de tampon, în prima fază, cu personal medical format din medici de familie, medici şcolari sau personal voluntar. Spaţiul tampon poate fi acel spaţiu, dacă nu mai avem un flux de afară, aceste spaţii care au fost de carantină pot fi transformate în spaţii pentru cei care sunt asimptomatici sau cu simptome uşoare, până la un prim test negativ, pentru a nu îi da direct în familii”, a explicat sursa menţionată anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO