Eveniment

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, cedează la presiunile marilor producători internaţionali de medicamente şi va modifica ordinul prin care în România este cel mai mic preţ la medicamente din 12 ţări UE

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, cedează la...

Autor: Oana Despa

10.03.2017, 17:25 1339

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, vineri, că este totul pregătit ca luni să schimbe ordinul de nevoi speciale care stabileşte preţul medicamentelor, hotărârea venind după ce mai multe medicamente oncologice, inclusiv pentru copii cu cancer şi leucemie, nu se găsesc în spitale. 

Astfel, ordinul prin care în România sunt importate medicamente la cel mai mic preţ din 12 ţări de referinţă va fi schimbat, a spus ministrul. Marii producători internaţionali de medicamente au făcut presiuni pentru ca România să nu mai cumpere la cel mai mic preţ şi chiar au pus guvernul în faţa lipsei de anumite medicamente şi vaccinuri pentru că nu le convine preţul. În joc este o piaţă de 3 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de euro decontează statul român pentru medicamente compensate.

"Am cinci preţuri pentru cinci medicamente pentru avizare juridică şi acestea pot fi semnate în cursul zilei de azi şi nouă preţuri la care nu pot să umblu pentru că, în decembrie, fostul ministru a modificat ordinul de nevoi speciale, iar stabilirea preţului se face prin raportarea la cel mai mic preţ din cele 12 ţări de referinţă. Ştim foarte bine că dacă găsesc un medicament în una dintre aceste 12 ţări care nu plăteşte clowback, firma nu-l va aduce la preţul respectiv şi eu nu pot să aprob un preţ mai mare. Am demarat deja procedura de schimbare a acestui ordin şi ultima întâlnire va fi luni dimineaţă cu ANMDM şi în cursul zilei de luni, nimeni nu pleacă din minister până nu dau drumul acestui ordin. Cunosc situaţia copiilor şi sunt dedicat în a aduce toate medicamentele care lipsesc de pe piaţă. Nu am stat să dorm în Ministerul Sănătăţii", a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Asociaţiile de pacienţi spun că depun eforturi mari pentru a reuşi să achiziţioneze medicamentele necesare pentru copiii bolnavi de cancer. În România, sunt peste 5.000 de copii cu cancer şi leucemie.

"În fiecare an, sunt cam 500 de copii nou diagnosticaţi şi ei au mare nevoie de tratament. Problema majoră este că aceşti copii mor cu şanse reale de supravieţuire şi oamenii ăştia aruncă cu noroi unul în celălalt. Unde este responsabilitatea ministerială? Nu avem un sistem de sănătate cu strategii. De ani de zile, noi ţipăm, dăm statul în judecată, ne câştigăm dreptul la viaţă în instanţă. Situaţia de astăzi nu este de ieri, de alaltăieri", a explicat, pentru MEDIAFAX, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer spune că nu mai poate fi tolerată lipsa de interes a instituţiilor şi speră ca luni noul ordin de nevoi speciale să fie semnat.

"Aşteptăm să vedem ce se întămplă luni, mai dăm credit, dar nu prea mult. Sunt vreo şapte-opt medicamente care lipsesc de foarte mult timp, unele nu se mai găsesc deloc, altele se găsesc cu sincope, altele sunt aduse de noi de peste mări şi ţări, adică din Bulgaria şi Ungaria, ţări responsabile faţă de copiii lor. Nu aţi vrea să fiţi în locul meu sau al colegilor mei care se ocupă de asociaţiile de copii, să auziţi strigătele mamelor care îşi plâng durerea şi neputinţa în a-şi salva copiii din cauya unui sistem bolnav. Situaţia nu se poate rezolva de azi pe mâine. Va dura luni de zile până vor ajunge aceste medicamente, vor fi cutii şi prospecte nescrise în limba română, multe piedici birocratice", a adăugat Cezar Irimia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO