Eveniment

Ministrul sănătăţii anunţă publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei pentru privatizarea programelor naţionale, dar nu explică unde este urgenţa

Victor Costache, ministrul sănătăţii: Trebuie să ne modernizăm spitalele publice, am făcut un grup de lucru, sunt proceduri care durează mult timp.

Victor Costache, ministrul sănătăţii: Trebuie să ne modernizăm spitalele publice, am făcut un grup de lucru, sunt proceduri care durează mult timp.

Autor: Georgiana Mihalache

13.02.2020, 00:05 977

Ministrul sănătăţii, Victor Costache nu a reuşit să răspundă ieri, într-o conferinţă de presă, care este motivul trecerii rapide a ordonanţei de urgenţă care le dă acces direct operatorilor privaţi la banii publici de la ministerul de resort şi de la Casa Naţională de Sănătate pentru programele naţionale. Şeful Sănătăţii a anunţat că ordonanţa de urgenţă este publicată în Monitorul Oficial şi are avizele necesare pentru a intra în vigoare. Până la închiderea ediţiei, pe site-ul MO nu a fost publicată ordonanţa din sănătate.

„Statul este excedat pe toate domeniile. Un pacient din doi din România moare în spitalele noastre inutil. Avem prea mulţi pacienţi, prea puţine spitale. Ne chinuim să construim spitale regionale. Trebuie să ne modernizăm spitalele publice, am făcut un grup de lucru, sunt proceduri care durează mult timp. Este important să scădem numărul pacienţilor care se pierd inutil în fiecare zi în România”, a spus Victor Costache.

El a precizat că bugetul pentru acţiunile prioritare desfăşurate de Ministerul Sănătăţii a crescut cu 40-50%, iar în cazul programelor naţionale finanţate de Casa Naţională de Asigurări (CNAS), bugetul a crescut cu 300.000 de lei în prima parte a anului. Ministrul sănătăţii nu a putut da însă cifre exacte.

Ministerul Sănătăţii decon­tează anual 9 mld. lei (aproxi­mativ 2 mil. euro) pentru programele de acţiu­ni prioritare, pentru pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare. Casa Na­ţională de Asigurări mai vine anual cu decontări de peste 1 mld. euro pentru programe naţionale curative, pentru afecţiuni oncologice, pentru pacienţii cu dializă şi alte afecţiuni grave.

 

Ce schimbări aduce ordonanţa?

În forma de proiect pe site-ul ministerului Sănătăţii, ordonanţa de urgenţă prevede că şi spitalele private vor putea accesa banii decontaţi de Minsiterul Sănătăţii şi CNAS, dupăce până acum, operatorii privaţi primeau doar pacienţii care nu puteau fi trataţi la stat.

Întrebarea este însă ce se va întâmpla cu pacienţii care ajung la spitalele private, rpimesc decontarea de la stat, dar sunt taxaţi pentru servicii suplimentare cum ar fi analizele sau condiţiile hoteliere. Întrebat cine va plăti factura suplimentarăfaţă de decontările de la stat, Victor Costache a spus că este vorba despre „speculaţii”.

În urma anunţului privind aprobarea ordonanţei de urgenţă pentru liberalizarea accesului furnizorilor privaţi la programele naţionale, acţiunile MedLife, cel mai mare operator privat de sănătate, au urcat la maximumul istoric al ultimilor trei ani. Acţiunile MedLife (M) s-au apreciat joi, 6 februarie, la Bucureşti cu 2,11% şi au atins preţul de 38,8 lei pe unitate, respectiv cea mai ridicată valoare de la începutul lunii august 2017 încoace, arată datele agregate de ZF.

Doar 11,4 mld. lei au intrat în bugetul Ministerului Sănătăţii în 2020, o scădere de 23% faţă de anul trecut. La Casa Naţională de Asigurări bugetul este de 41 mld. lei în 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO