Eveniment

Ministrul sănătăţii acuză „fapte penale“ în scandalul cardurilor de sănătate şi sesizează DNA. CNAS, o instituţie cu un buget de 8 mld. euro nu reuşeşte să pună în funcţiune un sistem IT vital pentru sănătatea a 20 de milioane de români

Ministrul sănătăţii acuză „fapte penale“ în...

Autor: Iulian Anghel

23.07.2019, 00:05 407

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, a anunţat că raportul pe care corpul de control al ministerului l-a făcut la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va ajunge pe masa DNA pentru că acesta menţionează „fapte de natură penală“ în funcţionarea instituţiei, inclusiv în colapsul sistemului de carduri de sănătate.

În ciuda ameninţărilor ministrului de resort, şeful CNAS Răzvan Vulcănescu era luni încă în funcţie, deşi săptămâna trecută premierul Viorica Dăncilă îi ceruse demisia, altminteri va fi demis, demitere care trebuie totuşi propusă chiar de ministrul sănătăţii.

De trei săptămâni, Platforma informatică din asigurările de sănătate care administrează sistemul de carduri de sănătate este blocat. La trei săptămâni de atunci, o instituţie cu un buget estimat de 38 de miliarde de lei în 2019 (8 mld. euro) nu reuşeşte să pună în funcţiune un sistem vital pentru sănătatea a 20 de milioane de români.

„Din punctul nostru de vedere, există fapte de natură penală“, a spus, potrivit Mediafax, ministrul Sorina Pintea, luni, după o discuţie cu reprezentanţii CNAS. Agenţia de presă mai aminteşte că firma care asigura mentenanţa sistemului IT al cardului de sănătate (CEAS) şi a platformei IT a asigurărilor de sănătate (PIAS) a fost desemnată pe 30 iunie 2016, aceasta fiind SC Team Net International SA, companie fondată de fostul parlamentar Sebastian Ghiţă. Valoarea contractelor a fost anunţată atunci la peste cinci milioane de euro, cele două contracte acoperind o perioadă de trei ani. Din spusele ministrului se poate înţelege că CNAS nu şi-a acoperit spatele. Pintea vorbeşte acum de o procedură de achiziţie în regim de urgenţă, având în vedere că pentru baza de date contractul cu SC Team Net a expirat, procedura începută pentru un nou contract de întreţinere nu a fost finalizată şi de aici colapsul sistemului.

Vorbim însă de o instituţie care a avut în 2019 venituri de 36 de miliarde de lei (plus 50% faţă de 2014). În 2019 bugetul estimat este de 38 de miliarde de lei. Casa, împrenă cu ministerul de resort au venituri cumulate prognozate pentru anul acesta la 47, 3 mld lei( 10 mld. euro), dar sistemul nu a fost capabil să-şi asigure un contract de întreţinere de sub 2 milioane de euro, anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO