Eveniment

Ministrul pădurilor: Regia Romsilva va fi reorganizată, însă „nu vor fi disponibilizări“

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Mediafax

16.07.2013, 20:40 1044

Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură Lucia Varga a anunţat că Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva va fi reorganizată până la sfârşitul anului, însă nu vor fi disponibilizări.

Ministrul delegat a spus că nu vor fi disponibilizări, deoarece personalul silvic al instituţiei are pregătirea necesară pentru a putea urmări şi gestiona proiectele de împădurire pe care ministerul le are în vedere. „Sper că la Romsilva vom păstra actualul număr de angajaţi. Dacă vorbim de inspectoratele silvice, care în prezent au 399 de angajaţi, vom solicita un număr mai mare de angajări.“

În prezent, Romsilva are 17.000 de angajaţi. Regia funcţionează sub autoritatea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. Romsilva are o cifră de afaceri de 1,2 mld. lei/an cu un profit de 76 mil. lei. Pentru fiecare guvernare, Romsilva a fost o bună vacă de muls.

Lucia Varga a declarat ieri că în urma controalelor efectuate în primele şase luni din 2013 au fost găsiţi 179.950 de metri cubi de arbori tăiaţi ilegal, fiind făcute 427 sesizări penale, pentru un prejudiciu de aproximativ 8,9 mil. euro.

Potrivit ministrului, Inspec­toratul Teritorial Silvic şi de Vânătoare a efectuat, în perioada ianuarie-iunie, 7.609 de controale şi alte 6.150 de verificări pentru avize şi scoateri din fondul forestier.

În urma controalelor, au fost întocmite 427 de dosare pentru sesizări penale, pentru un prejudiciu total de 3.992.800 de lei (aproximativ 8,9 milioane euro), a precizat ministrul delegat. De asemenea, au fost aplicate 2.076 amenzi, în valoare de 7.265.000 lei, şi au fost identificaţi 179.950 de metri cubi de arbori tăiaţi ilegal, fiind instrumentate 782 de reclamaţii şi sesizări.

„Încă există situaţii în care activitatea angajaţilor inspectoratelor silvice este pusă sub semnul întrebării. Sunt şefi de inspectorat care au înţeles că trebuie să facă controale eficiente“, a mai spus Lucia Varga, care a dat ca exemple controalele făcute în judeţul Cluj, dar şi în Suceava, unde urmează să fie făcută o verificare la faţa locului pentru a vedea dacă „într-adevăr tăierile ilegale sunt atât de puţine cum a rezultat în urma controalelor inspectoratelor silvice“.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.07.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO