Caută doar în titlu
Eveniment

Ministrul „multirespins“ al finanţelor Florin Cîţu are planuri mari pentru o guvernare prezentă într-un picior şi pentru o alta, viitoare, despre care nimeni nu ştie când va fi instalată sau dacă va exista

Ministrul interimar al finanţelor, Florin Câţu, a primit luni, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, 18 voturi „pentru“ şi 18 împotrivă (respingere), când, la vot, a fost supusă reînvestirea sa în funcţia de ministru „plin” într-un viitor guvern.

Deşi la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului s-a purtat ca şi cum ar fi dorit să-i convingă pe parlamentari să-l accepte, ministrul interimar, Florin Cîţu, a subliniat că doreşte ca echipa cabinetului Orban II să fie trântită în Parlament la 24 februarie (votul din plen), astfel încât dizolvarea Parlamentului să se apropie de certitudine, iar alegerile anticipate să devină o realitate.

Ministrul interimar al finanţelor a prezentat, sintetic, planurile sale şi ale guvernului. Însă nu a putut risipi atmosfera de ireal: îţi dai străduinţa să convingi un juriu, cu singura dorinţă de a fi respins. Sigur că vorbim despre o procedură, dar, practic, nimic nu este serios. Pentru că singurul ţel al preşedintelui Klaus Iohannis şi al PNL, partid care guvernează în minoritate, este ca cel de-al doilea cabinetului Orban să fie respins, pentru a se ajunge la anticipate. România nu este singura ţară care ar organiza anticipate. Dar, în Germania, în Marea Britanie, când se ajunge la această soluţie extremă, puterea şi opoziţia se pun de acord, parlamentul se autodizolvă şi evită situaţiile jenante. De aici atmosfera ciudată de la noi. Practic, Parlamentul pierde o săptămână, cât durează audierile miniştrilor, pentru ca, luni 24 februrie, să se adune şi să trântească guvernul Orban II. În guvernul Orban I, în urmă cu doar patru luni, Cîţu primise, de asemenea, un vot negativ în comisii. Ministrul a spus luni că în viitorul mandat său are multe planuri. Singura necunosută: care mandat? Iulian Anghel

 

Planurile lui Cîţu pentru un mandat pe care nu-l doreşte:

♦ Primul spital regional va fi construit la Iaşi: „Toate spitalele regionale sunt pe ultima sută de metri!”.

♦ PNL nu va opta pentru cota progresivă de taxare: „Economia creşte în continuare peste potenţial”.

♦ ANAF derulează contracte ce durează chiar şi ani de zile: „Caietul de sarcini pentru informatizarea ANAF ce trebuie trimis CSAT este pregătit”.

♦ Oficiul Jocurilor de Noroc, trecut în noiembrie în administrarea Ministerului de Finanţe, este în organizare.

♦ „Ce facem cu Banca Naţională este să cuplăm politica fiscală cu politica monetară. Mergem spre ţintirea unui echilibru şi apoi surplus bugetar. Scoatem presiunea din economie“.

♦ Urmărim creşterea profitabilităţii băncilor de stat şiextragerea de „dividende de la: CEC (profit net de 400 mil. lei în 2019, la venituri de 1,2 mld. lei şi active totale de 32 mld. lei – n.red.) şi EximBank (profit net în 2018 de 113,5 mil. lei, la active de 7,2 mld. lei. Banca se află pe ultima sută de metri în procesul de preluare a Băncii Româneşti de la National Bank of Greece – n.red.).“

Monitorul Partidelor Replica lui Cîţu pentru Orban
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.