Eveniment

Ministrul mediului anunţă că programul Rabla va fi suplimentat cu 30.000 de tichete

Ministrul mediului anunţă că programul Rabla va fi suplimentat cu 30.000 de tichete

Românii care au maşini mai vechi de zece ani pe care doresc să le ducă la casat în schimbul voucherelor valorice pentru programul „Rabla“ pot merge la REMAT-uri pentru a le valorifica

Autor: Aurelia Alexa

19.06.2012, 00:03 528

Ministrul mediului Rovana Plumb a anunţat ieri că până la sfârşitul lunii iunie va fi suplimentat cu 15.000 numărul tichetelor din programul "Rabla", iar după rectificarea bugetară vor mai exista alte 15.000, decizia fiind luată pentru menţinerea locurilor de muncă.

Rovana Plumb a declarat că a fost analizată posibilitatea ca până la sfârşitul lunii iunie să se finalizeze procedura de punere pe piaţă, suplimentar, a 15.000 de tichete în programul "Rabla", precizând că acestea vor putea fi utilizate după 1 iulie.

Ministrul mediului a mai spus că cele 15.000 de tichete din prima etapă au o valoare totală de 57 de milioane de lei.

Totodată, ministrul a anunţat că programul "Rabla" va continua, întrucât se consideră că acesta este în sprijinul cetăţenilor, iar după rectificarea bugetară vor mai fi puse pe piaţă alte 15.000 de tichete. Întrebată care este sursa de finanţare pentru aceste tichete, ministrul Rovana Plumb a spus că a fost făcută o analiză şi s-a stabilit că banii pot fi luaţi din alte surse din Administraţia Fondului de Mediu. Demnitarul a precizat că s-a decis ca pentru o perioadă să fie suspendată finanţarea pentru parcuri în sate şi comune.

Rovana Plumb a mai spus că maşinile electrice şi hibrid vor fi menţinute ca un capitol separat în programul "Rabla".

Întrebată cum comentează afirmaţia unor organizaţii neguvernamentale care au susţinut că "Rabla" nu este un program de mediu, ci pentru subvenţionarea companiilor auto, ministrul mediului a precizat că guvernul din care face parte s-a angajat să creeze locuri de muncă şi să asigure garanţii privind protecţia mediului. În opinia sa, programul "Rabla" face acest lucru prin faptul că reduce emisiile poluante.

Programul "Rabla" ediţia 2012 a început în luna aprilie pentru persoane fizice, fondurile destinate acestuia putând acoperi casarea a 30.000 de maşini vechi. În mai puţin de o lună, conform statisticilor Ministerului Mediului, obţinute de MEDIAFAX, au fost acoperite costurile pentru scoaterea din uz a aproape 12.000 de maşini, mai exact 11.927.

Bugetul prevăzut iniţial de Administraţia Fondului de Mediu pentru ediţia 2012 a programului "Rabla" este de 114 milioane de lei, sumă din care poate fi acoperită scoaterea din uz a 30.000 de maşini mai vechi de zece ani. Valoarea voucherului a rămas aceeaşi în 2012 ca şi în anii trecuţi. La cumpărarea unei maşini noi pot fi utilizate trei astfel de vouchere.

Şi anul trecut programul "Rabla" a început iniţial cu o alocare bugetară suficientă pentru casarea a 30.000 de maşini. În 2010 însă el a fost suplimentat, astfel încât s-a obţinut casarea a 189.323 de maşini, iar în 2011 fondurile au acoperit scoaterea din uz a 116.644 de maşini.

Românii care au maşini mai vechi de zece ani pe care doresc să le ducă la casat în schimbul voucherelor valorice pentru programul "Rabla" pot merge la REMAT-uri pentru a le valorifica.

Conform reglementărilor, proprietarii de maşini mai vechi de zece ani dar obligatoriu în stare de funcţionare trebuie să meargă la REMAT-uri cu actele de proprietate şi cu documentele de la poliţie din care să rezulte radierea lor din circulaţie. În baza acestor documente, maşina veche este casată, în schimbul ei proprietarul primind un tichet cu valoarea de 3.800 de lei.

În ultimii doi ani, prin programul "Rabla" au fost casate 305.964 de maşini uzate şi au fost cumpărate 101.766 de maşini noi, 40.269 dintre acestea fiind de producţie românească, potrivit datelor Ministerului Mediului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO