Eveniment

Ministrul Ghinea, despre negocierile de la Bruxelles pentru cei 29 mld. euro din PNRR: Ne angajăm la reforma pensiilor, proces de audit la toate companiile de stat, sporuri limitate în administraţie şi o reformă a salariilor la stat

Ministrul Ghinea, despre negocierile de la Bruxelles...

Autor: Laura Buciu

13.05.2021, 15:54 803
Reforma pensiilor, proces de audit la toate companiile de stat şi supravegherea lor de către Secretariatul General al Guvernului, sporuri limitate în administraţie şi o reformă a salariilor de la stat, pe lângă o reformă reală a pensiilor speciale – sunt doar o parte din negocierile de la Bruxelles.

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat, joi, că există confirmări de la Bruxelles că România poate primi toate cele 29,2 miliarde de euro din PNRR.

„Avem confirmări (...) că suntem pe drumul cel bun. Mai avem mult de muncă, dar suntem acolo. Au fost trei obiective majore ale vizitei de la Bruxelles. Primul, să clarificăm şi să agreăm reformele importante cu Comisia Europeană. Al doilea, să stabilim că România va cere toate cele 29,2 miliarde de euro şi al treilea, să stabilim componentele cele mai avansate şi ce mai este de făcut la componentele unde mai este de lucru”, a spus Ghinea.

În privinţa reformei pensiilor, există un deadline care presupune ca legea să fie trimisă în Parlament anul acesta şi nişte elemente care presupun o indexare a pensiilor clară, bazată pe obiective statistice.

„România se angajează să aibă o politică sustenabilă matură referitoare la pensii. De asemenea, reducerea pensiilor speciale în limitele în care ne permite CCR. Acest guvern îşi asumă o reformă serioasă a pensiilor speciale”, a mai spus ministrul.

O altă reformă vizează companiile de stat.

„Vom avea un proces de audit la toate companiile de stat, vom elimina din legea privitoare la companiile de stat, la managementul companiilor de stat, vom elimina acele excepţii băgate de PSD – ALDE în anii anteriori. Excepţia de la profesionalism este o aberaţie şi atunci vom scoate acea listă de excepţii, toate companiile de stat din România trebuie să treacă printr-un proces de audit, profesionalizare, numirea politică a bord-urilor şi vor fi supravegheate de un departament special de la SGG, care va face politica statului român în ceea ce priveşte companiile de stat. Asta a fost o observaţie, o recomandare care apare în ultimele 5 rapoarte ale Comisiei Europene, dacă vă uitaţi în urmă. România nu are o politică clară şi nu are o entitate care să se ocupe de companiile de stat. Vom crea această entitate la SGG care va avea indicatori de performanţă pentru toate companiile de stat şi va avea un plan de reformă: închiderea acolo unde este cazul şi legare a salariilor din conducerea companiilor de stat de obiective de performanţă. Trebuie să facem din companiile de stat o sursă de a aduce bani la buget, nu o sursă de a scurge bogăţie din averea publică”, a mai spus Cristian Ghinea.

În privinţa reformei legii salarizării în administraţia publică, Ghinea a spus că vor fi sporuri foarte limitate şi legate de obiective. În plus, nu va mai creşte anvelopa bugetară a salariilor de stat. Va exista, totodată, un sistem naţional de examinare a funcţionarilor publici pe model existent al Comisiei Europene.

„Adică dai un examen meritocratic al funcţionarilor publici şi de acolo eşti distribuit la instituţia care are nevoie de tine. Este o revoluţie clară în administraţia publică”, a mai spus ministrul.

În ceea ce priveşte justiţia, România rămâne la obiectivele din PNRR, care sunt, oricum, obiectivele de reformare a justiţiei.

„Vom adăuga câteva puncte, de pildă o nou strategie anticorupţie şi o creştere clară a veniturilor şi a bunurilor confiscate din proceduri penale”, a afirmat Ghinea.

Pe partea de transport, România îşi asumă o strategie clară de reducere a emisiilor din transport cu 9% faţă de 2019, în 2026.

„Vom avea un sistem de a descuraja înregistrarea maşinilor vechi şi de încurajare a maşinilor electrice, astfel încât să facem această trecere spre transportul curat şi verde. La el ne-am asumat o ţintă clară de pondere a energiilor regenerabile până 2030. Această ţintă este de 34 la sută”, a mai spus ministrul.

Celelalte reforme sectoriale menţionate în contextul PNRR ţin de incluziune, creşterea alocărilor bugetare pentru medicina primară, astfel încât să se încurajeze tratamentul ambulatoriu, creşterea ratei de reciclare, îmbunătăţirea gradului de guvernanţă locală.

„Vom trage toate cele 29,2 miliarde. Sunt doar două ţări din UE care vor folosi toate împrumuturile din Mecanismul de Rezilienţă: România şi Italia. Ba chiar un detaliu important de la italieni: jumătate din împrumutul lor merge spre proiecte deja existente. De facto suntem cam singura ţară şi tot nenorocul face că suntem ţi singura ţară din UE în procedură de excedent bugetar”, a mai spus Ghinea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO