Eveniment

Ministrul Finanţelor: Până la jumătatea lunii august doar 29% din casele de marcat dotate cu rolă de hârtie au fost înlocuite cu cele electronice. Ce sancţiuni riscă operatorii

Ministrul Finanţelor: Până la jumătatea lunii august...

Autor: Alina Botezatu, Mediafax

28.08.2018, 19:00 759

Până la mijlocul lunii august, 29% dintre casele de marcat dotate cu rolă de hârtie au fost înlocuite cu cele electronice, deşi termenul pentru comercianţii mari expiră la 1 septembrie, reiese din Nota de fundamentare a unei Hotărâri de Guvern prin care Executivul va introduce o sancţiune specifică.

Contribuabilii mari şi mijlocii aveau termen de înlocuire a caselor de marcat clasice cu unele electronice 1 iunie 2018, iar cei mici până la 1 august 2018, dar - prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2018 - le-au fost acordate următoarele termene de graţie (până la care nu se aplică sancţiunile pentru nedotarea cu noile aparate de marcat): 1 septembrie 2018 (contribuabili mari şi mijlocii), respectiv 1 noiembrie 2018 (contribuabili mici).

„Având în vedere faptul că se estimează că operatorii economici mari şi mijlocii utilizează circa 100.000 de aparate de marcat, iar, până la această dată (n.red. - 17 august 2018) au fost instalate numai 28.986 de aparate de marcat pentru toate categoriile de contribuabili, inclusiv cei mici, a rămas mai puţin de o lună până la expirarea termenului de graţie acordat operatorilor economici mari şi mijlocii prin OUG nr. 44/2018, eliberarea numărului de ordine necesar fiscalizării, precum şi fiscalizarea propriu-zisă a aparatelor de marcat dotate cu jurnal electronic sunt procese consumatoare de timp, se constată faptul că există premise ca cel puţin pentru anumite categorii de operatorii economici dotarea cu aparate de marcat să nu fie finalizată până la 1 septembrie 2018”, se precizează în Nota de fundamentare a HG, aflată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, începând de luni.

Până la data de 17 august, ICI Bucureşti (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică) a emis 26 de avize tehnice favorabile pentru un număr de 12 operatori economici, conform documentului citat. ICI Bucureşti este instituţia care trebuie să testeze prototipurile noilor aparate de marcat cu jurnal electronic şi eliberează, dacă acestea îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, avizul tehnic favorabil.

La aceeaşi dată, în baza avizelor eliberate de ICI Bucureşti, MFP, prin Comisia de autorizare a distribuitorilor pentru aparate de marcat electronice fiscale avizate tehnic, a emis 24 autorizaţii de distribuţie pentru toţi operatorii economici care au depus documentaţia prevăzută de lege.

În plus, până la 17 august 2018, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), care, prin structurile teritoriale, eliberează numărul unic de identificare necesar pentru fiscalizarea aparatelor de marcat, a emis 31.913 de certificate de atribuire a numărului unic de înregistrare pentru 44.327 de aparate de marcat, astfel că, la nivel naţional, erau instalate 28.986 de aparate de marcat dotate cu jurnal electronic.

În aceste condiţii, prin noua HG, comercianţii vor fi sancţionaţi în mod special pentru nerespectarea termenelor de graţie, 1 septembrie şi 1 noiembrie, iar amenda poate ajunge până 9.000 de lei şi suspendarea activităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO