Eveniment

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu: În bugetul Ministerului Educaţiei sunt 100 mil. lei destinaţi decontării navetei elevilor

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: În bugetul Ministerului Educaţiei sunt 100 mil. lei destinaţi decontării navetei elevilor. Naveta elevilor trebuie să se facă în baza unor reglementări legale.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: În bugetul Ministerului Educaţiei sunt 100 mil. lei destinaţi decontării navetei elevilor. Naveta elevilor trebuie să se facă în baza unor reglementări legale.

Autor: Ramona Cornea

17.06.2021, 00:03 158

Decontarea navetei elevilor se va face chiar dacă distanţa între şcoală şi casă depăşeşte 50 km, iar primii 3 kilometri nu se mai decontează cu suma de 10 lei, ci cu 30 de lei. Mai mult, elevii pot cere în avans banii pentru plata transportului.

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că în bugetul Ministerului Educaţiei sunt 100 mil. lei destinaţi decontării navetei elevilor. Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind decontarea transportului şcolar a ajuns a fost adoptat în şedinţa de guvern de ieri.

„În bugetul Ministerului Educaţiei sunt 100 mil. lei destinaţi decontării navetei elevilor. Naveta elevilor trebuie să se facă în baza unor reglementări legale. Nu a putut fi aplicată până acum, avem acest proiect de ordonanţă pe agenda şedinţei de guvern de astăzi (n.red. - ieri) pentru că nu au fost reglementate tarifele. Pentru a fi decontabile, trebuie să fie reglementabile, să fie în cadru legal“, a spus Sorin Cîmpeanu în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit proiectului de OUG, decontarea na­vetei elevilor se va face chiar dacă distanţa între şcoală şi casă depăşeşte 50  km, iar pri­mii 3 kilometri nu se mai decontează cu su­ma de 10 lei, ci cu 30 de lei. Mai mult, elevii pot cere în avans banii pentru plata tran­spor­tului. 

„Naveta elevilor presupune trei ele­mente de noutate – în primul rând, faţă de prevederile anterioare, primii 3 km nu se mai decontează cu suma de 10 lei, se decontează cu suma de 30 de lei. A doua noutate este aceea a extinderii peste limita de 50 km care exista până acum, este decontabilă naveta chiar dacă distanţa dintre şcoală şi domiciliu depăşeşte 50 km.“

Al treilea principiu este acela al avansării de către Ministerul Educaţiei de inspectoratele judeţene şi şcoli a sumelor către elevi, deci elevii nu mai sunt obligaţi să avanseze aceste sume, ci este şcoala cea care avansează, iar decontul se va face ulterior“, a mai explicat Cîmpeanu.

De asemenea, elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se decontează contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi.

Conform proiectului de ordonanţă de urgenţă, operatorii de transport au obligaţia să emită documente lunare de transport, cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună.

În anul 2019, decontarea navetei elevilor a costat aproape 80 mil.lei, a mai spus Sorin Cîmpeanu. Anul acesta, Ministerul Educaţiei are un buget de 100 mil. lei pentru decontarea navetei pentru 130.000 de beneficiari estimaţi, cu o valoare de 770 lei per elev pentru cele 34 de săptămâni din anul şcolar.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Mureş (AEMs) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) au cerut membrilor Guvernului să nu voteze proiectul de OUG care reglementează decontul navetei, argumentând că măsura nu se poate aplica şi că va veni numai cu efecte negative pentru elevi.

„Ne luptăm cu transportul elevilor de ani de zile, iar în contextul în care situaţia legislativă era clară, propunerea unei modificări şi aducerea ei la forma trecută, măsură dovedită drept ineficientă în trecut, dă dovadă de ignoranţă faţă de nevoile elevilor. Elevii au nevoie de acces la educaţie în mod echitabil, însă acest lucru nu se poate realiza decât prin măsuri reale“, Ariana Dudună, preşedinte AEC, potrivit unui comunicat de presă publicat de Asociaţia Elevilor din Constanţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO