Eveniment

Ministrul economiei se pronunta contra plafonarii redeventelor la privatizari

09.03.2005, 00:00 19

Plafonarea nivelului redeventelor in cazul contractele de privatizare, cum a fost cazul privatizarii Petrom cu austriecii de la OMV, nu vor mai fi introduse in viitoarele acorduri semnate de Ministerul economiei, afirma Codrut Seres, ministrul economiei si comertului.


"In contractul de privatizare al Petrom se regaseste o clauza care n-ar fi trebuit introdusa, cea de pastrare a nivelului redeventelor pe o perioada de 10 ani", a spus Seres. El a aratat ca aceasta clauza "non grata" nu mai poate fi modificata, deoarece este parte a contractului, care a fost votat de Parlament. Ministrul a afirmat, insa, ca astfel de prevederi nu vor mai fi incluse in contractele de transfer in proprietate privata a companiilor din subordinea ministerului de resort.


OMV a semnat in luna iulie a anului trecut contractul pentru achizitia a 51% din actiunile celei mai mari companii romanesti, Petrom, in cadrul unei tranzactii in valoare totala de circa 1,5 miliarde euro. Contractul prevede ca nivelul actual al redeventelor petroliere achitate de Petrom potrivit contractelor individuale de concesiune va fi mentinut pe o perioada de 10 ani de la data finalizarii tranzactiei. Contractul prevede ca metoda si baza de calcul vor fi de asemenea pastrate pe aceeasi perioada, OMV solicitand stabilitate fiscala in domeniul explorarii si productiei, potrivit unei decizii a Consiliului Concurentei.



Titularii acordurilor petroliere achita catre bugetul de stat o redeventa petroliera care cuprinde o parte din valoarea productiei brute extrase, in cazul exploatarii zacamintelor, si o cota de 5% din veniturile acumulate din transportul petrolului si operatiunile efectuate prin terminalele petroliere.



Potrivit Legii petrolului, cota achitata pentru exploatarea zacamintelor de titei este situata intre 3,5% si 13,5% din venituri. Redeventa este mai ridicata in cazul unei productii mai mari de titei dintr-un zacamint. In cazul zacamintelor de gaze naturale, nivelul maxim al redeventei a fost limitat la 13% din venituri, iar cota minima este de 3,5%. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO