Eveniment

Ministrul Apărării: Elicopterele de luptă care vor fi produse în România vor merge şi la export

Ministrul Apărării: Elicopterele de luptă care vor fi...

Autor: Radu Tutulan

04.08.2017, 11:30 359

"Avem o analiză şi am stabilit un necesar de înzestrare pentru următorii 10 ani cu elicoptere de luptă. Majoritatea acestor elicoptere vor fi produse în România. Am discutat de producţia a câteva dintre ele în Statele Unite, dar cu muncitori români care vor merge la specializare acolo. Evident că o fabrică de elicoptere în România nu va fi construită doar pentru nevoile armatei naţionale. Ea va fi şi exportator pe alte pieţe, dar asta este o chestiune comercială care nu are legătură cu MApN", a declarat Adrian Ţuţuianu.

Ministrul Apărarii a anunţat că sunt în derulare proceduri de achiziţie în perioada următoare.

"Avem proceduri de achiziţie active pe următoarele paliere: 173 autocamioane pt transport trupe, valoarea estimată - 131 milioane lei, fără TVA, iar termenul limita pt depunerea ofertelor este 6 septembrie. Livrarea se va desfăşura în 19 luni de la încheierea contractului. 48 autosanitare în valoare de aproximmativ 13 milioane de lei. 14.900 de veste de protecţie a militarilor, în valoare de 26,6 milioane lei, căşti în valoare de 5.6 milioane, şi ochelari de protecţie. Livrarea va fi la 7 luni de la semnarea contractului. De asemenea, sunt în derulare proceduri de achiziţie pt muniţie, în valoare de 13.4 milioane lei. Avem în derulare achiziţia de autobuze şi microbuze şi aşteptăm livrarea acestora", a spus ministrul.

Tuţuianu a precizat că a avut întâlniri cu mai multe firme din domeniul producţiei de armament şi echipamente militare, scopul fiind revitalizarea industriei de apărare.

"Am avut în această săptamana întâlniri cu Iveco Defence, Ryan Metal Group, General Dynamic Land Systems, Bell Helicopters şi societăţile aflate sub umbrela Romarm. Ne dorim crearea de societăţi care să producă în România componentele necesare apărării naţionale şi să asigure dezvoltarea economică. Dorim ca aceste companii să înfiinţeze în România societăţi mixte, să transfere tehnologie de înalt nivel şi să asigure dezvoltare economică a ţării. Ne interesează cât mai multe din nevoile de înzestrare să fie acoperite din industria naţională. Avem societăţi care merg foarte bine şi societăţi unde statul trebuie să aplice măsuri de restructurare organizatorică şi financiară, măsuri de majorare a capitalului social şi dezvoltare de parteneriate astfel încât ele să redevină performanţe din perspectiva financiară. Suntem interesaţi de dezvoltarea parteneriatelor cu firme din industria militară", a explicat Tutuianu.

Ministrul Apărării a mai precizat că în cursul zilei de vineri va avea întâlnire şi cu reprezentanţii firmei americane General Dynamic, proprietarul Movag din Elveţia, care a furnizat în trecut ţării noastre transportoare blindate.

"Discutăm despre înzestrare cu transportoare blindate şi maşini de lupta, dar şi de înfiinţarea unei firme mixte cu Uzina Mecanică Bucureşti. Problema personalului este o provocare. Sunt societăţi care au început să îşi caute în sistemul de educaţie românesc anumite parteneriate. Uzina mecanică de la Mija de exemplu, care produce muniţii, are parteneriate cu anumite licee pt şcolarizarea unor clase dedicate industriei de apărare. Va trebui să găsim asemenea soluţii pentru toate zonele unde avem industrie de apărare. Unde avem induatrie, în general, trebuie să găsim soluţii dpt dezvoltarea de licee tehnologice, şcoli profesionale şi şcoli de ucenici", a mai precizat ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO