Eveniment

Ministrul agriculturii pune la bătaie 200 mil. euro pentru atragerea tinerilor în agricultură, prin subvenţionarea salariilor cu 75%. „Fermierul român autentic are nevoie de acces la finanţare şi la piaţa de desfacere.“

Adrian Oros, Ministrul agriculturii: Plata a 75% din salariul angajaţilor din agricultură este o măsură de sprijin necesară, dar unde sunt tinerii dornici să lucreze în agricultură? Poate că această măsură va schimba ceva, dar eu nu am auzit tineri care să întrebe de un loc de muncă în acest sector.

Adrian Oros, Ministrul agriculturii: Plata a 75% din salariul angajaţilor din agricultură este o măsură de sprijin necesară, dar unde sunt tinerii dornici să lucreze în agricultură? Poate că această măsură va schimba ceva, dar eu nu am auzit tineri care să întrebe de un loc de muncă în acest sector.

Autor: Florentina Niţu

28.10.2020, 08:30 303

Adrian Oros, ministrul agriculturii, a afirmat într-o conferinţă de presă că a creat împreună cu ministrul fondurilor europene o măsură de finanţare prin care să atragă tinerii în agricultură şi anume plata a 75% din salariul angajaţilor din acest sector. Statul ar avea un buget de 200 milioane de euro pentru acest lucru, iar ministrul de resort consideră că, prin salariile atractive, tinerii vor fi stimulaţi să se întoarcă din diaspora sau să practice imediat ce au ieşit de pe băncile şcolilor agricole ceea ce au studiat.

„Pentru măsura „Instalarea tânărului fermier“ am bugetat 520 milioane de euro. Îi vom monitoriza pe toţi beneficiarii acestei măsuri după ce o accesează; vom urmări să aibă posibilitatea să acceseze şi alte scheme sau măsuri de sprijin în viitor, pentru a se consolida pe piaţă şi a rămâne în activitate. De asemenea, 20 milioane de euro sunt pentru tinerii care vor să aplice din diaspora, astfel încât să vină să înceapă o activitate în agricultura din România“, a spus Oros, referindu-se la noul Plan Naţional Strategic (PNS) şi Politică Agricolă Comună (PAC).

În prezent, în agricultura românească lucrează peste 870.000 de persoane, iar 40% din suprafaţa cultivată, de 3,73 mil. ha este lucrată de peste 794.000 de fermieri, care au ferme mici, de sub 50 de hectare, şi numai 0,5% din fermierii României lucrează suprafeţe de peste 300 ha.

Gheorghiţă Corbu, fondator al companiei Legam Agro, care se ocupă cu cultivarea cerealelor, din judeţul Constanţa, spune că orice bani pentru sprijinirea sectorului agricol sunt bine veniţi în prezent, însă crede că „vor impacta subvenţiile şi vor simţi tot producătorii agricoli“.

„Plata a 75% din salariul angajaţilor din agricultură este o măsură de sprijin necesară, dar unde sunt tinerii dornici să lucreze în agricultură? Poate că această măsură va schimba ceva, dar eu nu am auzit tineri care să întrebe de un loc de muncă în acest sector“, spune el.

Ministrul a mai afirmat că anul acesta, Agenţia Domeniile Statului, care gestionează terenurile libere, are până în 50.000 de hectare disponibile pentru tinerii fermieri şi aceşti pot primi până la 50 de hectare pe care să le lucreze. Însă, unii dintre fermieri sunt nemulţumiţi, deoarece statul cu o mână dă şi cu alta ia, spun ei, în noua PAC fiind votată reducerea plăţilor pentru fermele mari, în detrimentul sprijinirii fermierilor tineri şi a fermelor mici.  

„Prima dată ni se ia şi apoi ni se dă. Trebuie încurajaţi tinerii să se îndrepte spre agricultură, pentru că fermierii actuali au o vârstă înaintată, dar statul a mai creat astfel de scheme sau a oferit facilităţi şi-n alte domenii. (...) Fermierul român autentic are nevoie de acces la finanţare şi la piaţa de desfacere“, spune Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Pro Agro.

El spune că în prezent fermierilor le este frică că eurodeputaţii români nu vor ştii să negocieze nevoile din agrobusiness şi chiar dacă vor fi bine negociate se tem că statul nu va ştii ulterior să gestioneze banii primiţi de la UE şi fără implementarea politicilor de mediu şi climă cerute, mediul de afaceri va fi destabilizat şi decapitalizat. „Noul exerciţiu financiar se regândeşte complet şi modul în care vor fi acceste subvenţiile va fi diferit.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO