Eveniment

Miniştrii de finanţe din UE cer României să-şi restrângă cheltuielile bugetare şi să-şi reducă deficitele

Miniştrii de finanţe din UE cer României să-şi...

Autor: Iulian Anghel

07.12.2017, 00:06 492

Consiliul pentru Afaceri Economice şi Fi­nanciare (ECOFIN) a emis o nouă reco­man­dare pentru România, prin care cere, în temeiul „procedurii de abatere semni­fi­cativă“, să-şi ajusteze soldul structural în ve­derea atingerii „obiectivului bugetar pe ter­men mediu“ la care s-a angajat în 2012 şi care obligă ţara să-şi limiteze deficitul structural la 1% din PIB (ajuns la 3% din PIB în 2017).

Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) susţine: „România este responsabilă pentru o abatere semnificativă de la traiectoria stabilită pentru ajustare cu scopul atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu“.

Ministrul român de finanţe Ionuţ Mişa, ca­re a participat la reuniunea ECOFIN, sus­ţi­­ne că România se va menţine şi anul acesta şi anul viitor în limita de deficit bugetar de 3% din PIB şi va adopta pe viitor politici de redu­cere a deficitului structural, în paralel cu apli­carea măsurilor din programul de gu­ver­nare. Deficitul structural va atinge anul acesta 3,06% din PIB şi se va apropia anul viitor de 3,2% din PIB, fapt calificat de ECOFIN drept „o abatere semnificativă de la traiectoria stabilită pentru ajustare". Avertizarea ECOFIN vine în urma unei alte recomandări, din vară, care cerea guvernului să-şi reducă în 2017 deficitul structural cu 0,5% din PIB, fapt ce ar fi fost posibil prin limitarea majorărilor cheltuielilor bugetare primare până în limita de 3,3%. Doar că - constată ECOFIN - aceste cheltuieli cresc în 2017 cu 4,9%, ceea ce accelerează dezechilibrele în loc să le corecteze.

ECOFIN aminteşte că obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) şi procedura de abatere semnificativă fac parte din latura preventivă a Pactului de Creştere şi Stabilitate, cadrul de reglementare fiscală al UE.

„Latura preventivă se concentrează pe echilibrele structurale, aşadar separă impactul acţiunilor guvernamentale discreţionare şi cheltuielile cu dobânzile.“

România a adopta în legislaţia internă „Pactul de Stabilitate şi Creştere“ şi mecanismul MTO prin legea 83/2012. În ultima vreme însă guvernele de la Bucureşti au deviat de la obiectivul bugetar pe termen mediu. Faţă de un deficit structural de 1% din PIB la care România s-a angajat, anul acesta deficitul structural va sări de 3% din PIB, iar anul viitor va atinge 3,17% din PIB, faţă de 0,3% din PIB în 2015 şi 2,2% din PIB în 2015. Dar acestea sunt prognozele guvernului, în vreme ce Comisia Europeană crede că derapajul va fi mai mare.

ECOFIN aminteşte că, potrivit prognozelor de toamnă ale Comisiei Europene, soldul structural al României ar urma să se deterioreze anul acesta cu 1,1% din PIB. Or, această evoluţie, susţin miniştrii de finanţe ai UE, este contrară recomandării ECOFIN din iulie 2017, ce vizeaza îmbunătăţirea soldului cu 0,5% din PIB.

Riscul este ca majorarea deficitului structural să antreneze majorarea deficitului bugetar la peste 3% din PIB, cea ce va include României în procedura de deficit excesiv, conform reglementărilor Pactului de Creştere şi Stabilitate. Nefiind membră a Zonei Euro, România nu poate fi sancţionată pentru depăşirea deficitului structural, dar va intra sub monitorizare dacă va depăşi limita de 3% din PIB a deficitului bugetar.

ECOFIN a mai constatat o creşterea cheltuielilor guvernamentale primare nete ale României cu 4,9% din PIB în 2017, mult peste o creştere maximă de 3,3% stabilită de Consiliu. Prin urmare, ECOFIN cere măsuri pentru limitarea creşterii nominale a cheltuielilor guvernamentale primare nete până la 3,3% în 2018, ceea ce ar reprezenta o ajustare structurală de cel puţin 0,8% din PIB.

Cheltuielile guvernamentale primare includ cheltuielile de personal, de bunurile şi servicile, exclusiv fonduri UE, subvenţii, transferuri către entităţi publice, pensii, asistenţă socială, ajutorul de stat şi alte cheltuieli din categoria transferuri, fondul de rezervă, precum şi alte cheltuieli raportate lunar.

Potrivit unei informări a Ministerului român de Finanţe, ministrul de resort Ionuţ Mişa, a dat asigurări la Bruxelles că România se angajează să ia măsurile pentru a nu depăşi pragul de deficit bugetar de 3% din PIB şi îşi propune să reducă deficitul structural, în paralel cu aprobarea măsurilor din programul de guvernare.

"În legătură cu recomandarea primită de România (privind defiticul structural – n.red.) ministrul finanţelor publice, Ionuţ Mişa, a arătat că România se angajează să ia măsurile necesare pentru a nu depăşi pragul de deficit bugetar de 3% din PIB. Referitor la anul 2017, oficialul român a menţionat că deja prognoza de toamnă a Comisiei Europene confirmă angajamentul Guvernului României de a rămâne în braţul preventiv al Pactului de Stabilitate şi Creştere. Pentru anul 2018, proiectul de buget propus menţine deficitul bugetar sub 3%, iar România îşi propune să ia măsuri de reducere a deficitului structural în paralel cu implementarea reformelor prevăzute în programul de guvernare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO