Eveniment

Ministerul Sănătăţii încearcă din nou taxarea fast-foodului pentru a aduce bani la buget

Ministerul Sănătăţii încearcă din nou taxarea fast-foodului pentru a aduce bani la buget

Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii

Autor: Ioana David

18.05.2012, 00:04 382

Ministerul Sănătăţii a relansat ideea unei taxe pe fast-food, banii ur­mând a ajunge la bugetul instituţiei, dar a plusat şi cu taxarea berii, pre­vederile urmând să se regăsească în proiectul legii sănătăţii ce ar trebui să fie lansat în dezbatere publică la începutul lunii iulie.

"Va trebui să discutăm şi această posibilitate (de taxare a berii şi a fast-foodului - n. red.)", a spus Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii, precizând că urmează să fie făcute calcule să se vadă "care sunt avan­tajele şi dezavantajele acestui sistem".

Nu este pentru prima oară când un mi­nistru al sănătăţii a avansat ideea taxării produselor de tip fast-food sau dulcurile, după ce un alt ministru, Cseke Attila, dorea introducerea acestei taxe ce ar fi trebuit să aducă la buget sute de milioane de euro pentru unele cheltuieli. La momentul propu­nerii în 2010, taxa pe fast-food a dat naştere unei opoziţii puternice a patro­natelor din industria ali­mentară care au argumentat că intro­ducerea unei astfel de taxe va determina creşterea pre­ţurilor, a evaziunii fiscale şi a şo­majului.

Premierul Victor Ponta a spus, citat de Mediafax, că nu deţine in­formaţii legate de introducerea taxei pe produse fast-food şi la berea cu alcool, adăugând în acelaşi timp că acest subiect urmează să fie discutat.

Principalii vizaţi, sceptici în legătură cu introducerea taxei

Contactaţi de ZF, reprezentanţii unei şaormerii din Bucureşti care au dorit să-şi păstreze anonimatul au spus că nu cred că se va aplica această taxă, pentru că au mai fost discuţii în acest sens care nu s-au materializat. Dar că dacă totuşi se va aplica, vor încerca să nu crească preţurile.

Ministrul Sănătăţii a mai avansat şi ideea taxării berii, însă nu este clar dacă acest lucru va presupune creşte­rea accizei sau o altă taxă, diferită de cele pe care le plătesc acum berarii.

În prezent nivelul accizei pentru bere este de 0,748 euro/hl/1 grad Plato (concentraţia de zaharuri în volum) pentru companiile ce au o capacitate anuală ce depăşeşte 200.000 hl. Pentru o capacitate mai mică se plăteşte o acciză de 0,43 euro/hl/1 grad Plato, po­trivit consultanţilor fiscali.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Asociaţiei Berarii României, care grupează cei mai mari producători de bere, nu au dorit să facă niciun comen­tariu. Dacă se va suprataxa fast-foodul şi berea, va decide de fapt Guvernul deoa­rece va trebui să valideze sau nu propu­nerile pe care Vasile Cepoi le va face.

Legea Sănătăţii, la a doua încercare

Propunerile privind noua lege a sănătăţii ar trebui să fie lansate în dezbatere publică la începutul lunii iulie, iar până în acest moment nu este clar în ce direcţie se va face reformarea sistemului, dacă va creşte rolul privaţilor sau dacă statul îşi va păstra monopolul.

La începutul anului a mai existat o lege care presupunea liberalizarea totală, dar care a fost respinsă de opinia publică.

După căderea primei variante, Vasile Cepoi a fost numit secretar de stat şi a devenit responsabil de redac­tarea acestui proiect de lege. El a avut discuţii cu toţi actorii din sistem, iar recent a fost numit ministru, fiind aşteptată propunerea sa de lege.

În sănătate se cheltuiesc anual peste 5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO