Eveniment

Ministerul Sănătăţii a făcut o listă cu 243 de medicamente care nu trebuie să lipsească din România. Vaccinurile şi imunoglobulina, printre medicamentele de pe listă

Ministerul Sănătăţii a făcut o listă cu 243 de...

Autor: Georgiana Mihalache

28.11.2018, 16:05 262
Ministerul Sănătăţii a elaborat o listă de 243 de medicamente de interes strategic pentru România, pornind de la lista medicamentelor esenţiale publicată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Vaccinurile şi imunoglobulina se află printre medicamentele care nu trebuie să lipsească din România, în contextul în care în ultimii doi ani au apărut numeroase crize după ce aceste produse au lipsit din ţară pentru pacienţii care aveau nevoie.

După publicarea acestei liste, ministerul Sănătăţii va pune în dezbatere public un ordin de ministru care va cuprinde medicamentele de interes strategic, urmând ca baza legală să fie modificată pentru a se asigura în mod continuu medicamentele în funcţie de nevoile pacienţilor.

„Procesul de elaborare a listei de medicamente strategice a durat mai bine de trei luni şi a implicat toţi profesioniştii comisiilor de specialitate, care au redactat lista de medicamente de interes strategic specifică propriei arii de interes terapeutic, centralizarea si forma finală a documentului realizându-se de către Comisia de Farmacologie Clinică”, potrivit unui comunicat de presă al ministerului Sănătăţii.

În 2017 România s-a confruntat cu lipsa vaccinului ROR (rubeolă, rujeolă, oreion) din cabinetele medicilor de familie şi din farmacii, iar anul acesta o altă criză a zguduit sistemul sanitar românesc, după ce pacienţii cu afecţiuni autoimune, sensibili la o simplă răceală nu au mai avut imunoglobulina, substanţa administrată în astfel de cazuri. Pe lista elaborată de Ministerul Sănătăţii apar şi medicamente pentru bolnavii oncologici, citostatice, medicamente la care au fost de asemenea probleme în ceea ce priveşte accesul pacienţilor.

Vezi aici lista de medicamente completă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO