Eveniment

Ministerul Sănătăţii a alocat 1 mld. lei, adică peste 200 mil. euro, pentru gestionarea infecţiei cu Covid-19 în timpul stării de urgenţă

Ministerul Sănătăţii a alocat 1 mld. lei, adică...

Autor: Georgiana Mihalache

26.08.2020, 00:04 206

♦ Cei mai mulţi bani au fost bugetaţi pentru îngrijirea pacienţilor critici din secţiile de terapie intensivă ♦ Faţă de sumele bugetate iniţial, în vistieria ministerului Sănătăţii a mai intrat 1 mld. lei sumă suplimentară pentru gestionarea Covid-19.

Ministerul Sănătăţii a avut de cheltuit 1 miliard de lei în perioada stării de urgenţă pentru gestionarea crizei sanitare generată de răspândirea Covid-19, potrivit datelor publicate într-un raport al Curţii de Conturi privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgenţă din România.

Totuşi, până la 15 mai, momentul în care România a ieşit din starea de urgenţă, nu au fost cheltuite toate sumele alocate. Cele mai mari sincope au fost la investiţii în aparatură, ministerul sănătăţii având de cheltuit 12.000 lei pentru 32 de aparate PCR pentru diagnosticarea Covid-19, însă a cumpărat doar opt astfel de echipamente până la 15 mai.

Ziarul Financiar a scris despre cum spitalele judeţene au fost lăsate descoperite în lupta cu noul coronavirus, fără a avea aparate de testare PCR pentru a depista bolnavii de Covid rapid şi a opri astfel creşterea focarelor de infecţie.

Pentru testarea pacienţilor suspecţi de Covid-19 s-au alocat 124.000 de lei prin programul naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile. În total, până la 15 mai au fost făcute 294.000 de teste, potrivit informărilor transmise de autorităţi.

„Datele prezentate arată că cea mai mare finanţare în perioada stării de urgenţă a fost acordată în judeţul Suceava, respectiv 210.000 lei, în timp ce judeţele Ilfov şi Bucureşti nu au primit finanţare“, se mai arată în raportul Curţii de Conturi.

Judeţul Suceava a fost de altfel cea mai afectată zonă de răspândirea coronavirusului, fiind un adevărat focar de infecţie pentru medici şi pacienţi. De altfel, Spitalul Judeţean din Suceava a fost timp de câteva zile închis pentru dezinfectarea spaţiilor în perioada stării de urgenţă.

Bugetul ministerului Sănătăţii în perioada martie-mai a fost de 2,9 mld. lei, iar o treime din sumă a fost îndreptată spre gestionarea crizei Covid-19. Pandemia de Covid-19 a venit într-un an în care bugetul ministerului Sănătăţii a scăzut faţă de anul anterior. Doar 11,4 mld. lei au intrat în bugetul Ministerului Sănătăţii în 2020, o scădere de 23% faţă de 2019.

Pentru a răspunde crizei sanitare, bugetul Ministerului Sănătăţii a mai fost suplimentat pentru medicamente şi materiale de protecţie, însă măsura a venit să trateze lipsa de finanţare, nu să o prevină.

 

Cum s-au împărţit banii ministerului Sănătăţii în perioada stării de urgenţă?

Cei mai mulţi bani au fost bugetaţi pentru secţiile de terapie intensivă (ATI), achiziţiile de aparatură, însă Ministerul Sănătăţii nu a reuşit să gestioneze rapid banii alocaţi.

Structura cheltuielilor bugetate de Ministerul Sănătăţii pentru activităţile specifice, potrivit raportului Curţii de Conturi:

 

Acţiuni pentru pacienţii din ATI: 350.000 lei

Testare PCR: 124.000 lei

Direcţiile de Sănătate Publică: 15.600 lei

Stimulent de risc (aprilie): 34.000 lei

Ajutor umanitar extern(pentru Republica Moldova): 16.600 lei

Achiziţii prin Banca Mondială: 85.000 lei

Cheltuieli pentru carantină: 161.000 lei

Cheltuieli de investiţii: 231.000 lei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO