Eveniment

Ministerul Finanţelor: scădere de venituri cu 1 miliard de euro faţă de ultima estimare. PIB-ul scade şi în termeni nominali cu 2 miliarde de euro în 2020

Ministerul Finanţelor: scădere de venituri cu 1 miliard...

Autor: Răzvan Botea

22.11.2020, 18:10 490

 Ministerul Muncii primeşte 1,6 mld. lei la ultima rectificare, Sănătatea şi Dezvoltarea câte 1 mld. de lei şi 1,2 mld. lei Agricultura ♦ Ministerul Apărării Naţionale pierde 2 mld. de lei şi Ministerul Afacerilor Interne pierde 635 mil. lei ♦ Ministerul Finanţelor Publice pierde 850 mil. lei.

Guvernul previzionează venituri mai mici cu aproape 1 mld. de euro (4,5 mld. lei) faţă de ultima rectificare bugetară, arată proiectul de revizuire a bugetului de stat în 2020. Noua construcţie bugetară vine pe o scădere nominală a PIB-ului de 10 mld. lei (2 mld. de euro), de la 1.060 mld. lei la 1.050 mld. lei. Pe tot anul 2020, Finanţele aşteaptă venituri de 337 mld. lei în 2020, în creştere cu 5% faţă de 2019 şi cheltuieli de 433 mld. lei, în creştere cu 17%.

Proiectul de rectificare bugetară pentru a treia corecţie a veniturilor şi cheltuielilor bugetului de stat din acest an a fost publicat şi dezbătut în şedinţa de guvern de miercuri. Proiectul prevede majorarea deficitului bugetar până la aproape 100 mld. de lei, peste 9% din PIB.

Proiectul de rectificare bugetară prevede majorarea bugetului Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale cu 1,6 mld. de lei, bani care vor fi folosiţi pentru suplimentarea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale şi de Sănătate, care primeşte încă 1,1 mld. lei. Ministerul Dezvoltării primeşte 1 mld. de lei, bani care vor fi direcţionaţi către bugetele autorităţilor locale şi către plăţi de salarii.

În acelaşi timp, Ministerul  Sănătăţii primeşte 1 mld. de lei pentru suplimentarea bugetului fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi pentru plata bonusurilor personalului medical.

Ministerul Agriculturii primeşte în plus aproape 1,2 mld. de lei, dintre care cei mai mulţi bani merg către proiecte cu finanţare externă nerambursabilă. 160 mil. lei vor merge către despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă.

Pe de altă parte, din bugetul iniţial al Ministerului Apărării Naţionale se taie două miliarde de lei.

În cadrul acestui minister s-au iden­tificat economii de 1,6 mld. lei la cheltuielile de personal.

Din bugetul Finanţelor se taie 850 mil. lei şi de la Ministerul Afacerilor interne 635 mil. lei, însă cu o alocare suplimentară de 10 mil. de lei pentru salarii.

Deficitul se majorează, potrivit proiectului de rectificare bugetară, cu circa 5 mld. de lei faţă de estimarea guvernului de la rectificarea bugetară din vară. Influenţele vin, potrivit reprezentanţilor Finanţelor, din lăsarea unor sume în mediul economici, cum ar fi din măsura pentru amânarea plăţii taxelor şi impozitelor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO