Eveniment

Ministerul Finantelor pregateste simplificarea procedurii de rambursare a TVA

22.01.2004, 00:00 16



Ministerul Finantelor a pregatit un ordin care va simplifica in sfarsit procedura rambursarilor de TVA, a anuntat ieri Rodica Segarceanu, tax partner la firma de consultanta Deloitte&Touche Romania in cadrul unei prezentari a noutatilor aduse de Codul fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie. Potrivit ordinului, contribuabilii vor fi impartiti in trei categorii de risc pe baza istoricului relatiei cu Fiscul. Astfel, o prima categorie considerata cu risc minim, va beneficia de rambursarea automata a TVA, fara verificari si inspectii fiscale. A doua categorie, cu risc considerat mediu, va obtine rambursarea de TVA in conditiile in care fiscul va solicita anumite documente sau va ridica, dupa caz, semne de intrebare. In sfarsit, contribuabililor cu risc maxim, Fiscul le va rambursa TVA numai in urma unor controale care sa ateste justetea solicitarii companiilor respective.



Rodica Segarceanu a aratat ca, desi Codul fiscal reprezinta un progres important in legislatia fiscala romaneasca din mai multe puncte de vedere, circa 20% din povara darilor catre stat, reprezentand taxe si contributii la diferite fonduri, nu sunt reglementate de Cod, ceea ce inseamna ca vor scapa principiului stabilitatii reglementarilor, prevazut in Legea de aprobare a Codului fiscal.



Guvernul ar urma sa aprobe in sedinta de astazi forma finala a normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, dupa ce saptamana trecuta a fost discutata intr-o prima lectura, suportand ulterior anumite modificari, in principal la solicitarea Ministerului Justitiei.



"Poti avea o lege foarte buna, dar daca procedurile de aplicare sunt complicate apar blocaje in practica. Cu cat legislatia este mai complicata, cu atat vin mai putin investitori. Nimeni nu reste obligat sa vina sa investeasca in Romania. Daca oamnii de afaceri nu vad oportunitati de profit nu se misca", Paul Andre Michaud, managing partner Deloitte&Touche Romania.



Practic, aprobarea normelor tine in loc aplicarea efectiva a prevederilor Codului fiscal. Nici chiar normele nu lamuresc insa toate aspectele incluse in Cod, asa cum este de exemplu stabilirea tipurilor de cheltuieli pentru imbunatatirea confortului termic al locuintei, care vor fi recunoscute ca deductibile la calculul impozitului pe venit. Cheltuielile respective urmeaza sa fie precizate printr-un ordin comun al Ministerului Finantelor si Ministerului Transporturilor si Constructiilor. Chiar daca au un singur loc de munca, contribuabilii va trebui sa depuna declaratie de venit global pe 2004 pentru a beneficia de una sau mai multe din deducerile acordate prin codul fiscal.



Mihaela Pohaci, senior tax manager la Deloitte&Touche a aratat ca, potrivit Codului, la stabilirea unui impozit, autoritatile fiscale vor putea sa nu ia in considerare la calculul profitului impozabil anumite tranzactii pe care nu le considera ca avand scop economic. De fapt, principiul recunoasterii deductibilitatii anumiteor cheltuieli a fost reformulat in sensul ca vor putea fi deduse numai cele efectuate "in scopul" realizarii de venituri impozabile si nu "aferente" veniturilor. De altfel, principalel categorii de cheltuieli deductibile sau deductibile limitat sunt mentionate expres in Codul fiscal. Mihaela Pohaci a atras atentia asupra avantajelor pe care le implica reevaluarile activelor nefacute in ultimii ani si care pot fi prinse in bilantul pe 2003 potrivit unei hotarari a Guvernului. "Aceasta este ultima ocazie in care este recunoscuta amortizarea fiscala la valoarea obtinuta din reevaluare. Chiar daca ulteriro se vor mai face reevaluri contabile, amortizarea fiscala va fi acceptata tot la valoarea veche a activelor respective", a explicat Pohaci.



Expertii fiscali asteapta ca normele de aplicare a Codului sa explice mai bine conditiile impuse pentru deducerea cheltuielilor de marketing si cu studii de piata, respectiv obtinerea de profit in exercitiul curent si/sau in anii precedenti, precum si de situaia in care recuperarea pierderii fiscale in cazul, in care aceasta exista. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO