Eveniment

Ministerul Finanţelor: Nivelul de deductibilitate a asigurărilor facultative de sănătate nu poate depăşi 400 de euro

Ministerul Finanţelor: Nivelul de deductibilitate a...

Autor: Roxana Rosu

21.06.2016, 00:02 1540

Ministerul Finanţelor Publice elimină într-un document oficial dubiile cu privire la deductibilitatea asigurărilor facultative de sănătate, un aspect care a fost pus la îndoială de clinicile private de sănătate la începutul acestui an.

Astfel, ministerul a transmis că „impozitul lunar se calculeaă prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinată ca diferenţă între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut (...) şi a primelor de asigurare voluntară de sănătate suportate de angajaţi, astfel încât la nivelul anului să nu depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 de euro“.

În plus, Ministerul de Finanţe menţionează că reglementările Codului fiscal nu fac referiri exprese şi nu condiţionează cu privire la tipurile de asigurări voluntare de sănătate pre­văzute de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Directorii generali ai MedLife şi Regina Maria, cele mai mari lanţuri de clinici private din România, susţineau la începutul lunii iunie a acestui an că asigurările voluntare de sănătate nu pot fi deductibile fiscal deoarece includ şi servicii care se suprapun cu cele acoperite de pachetul de bază, fapt care contravine legislaţiei în vigoare din domeniul sănătăţii.

Reprezentanţii clinicilor private spuneau că promovarea acestora drept deductibile de către asigurători pune în pericol dezvoltarea coerentă a sistemului.

Mai mult, aceştia avertizau că presupusa deductibilitate a asigurărilor de sănătate ar putea aduce riscuri crescute la adresa companiilor care au contractat pentru angajaţi poliţe voluntare, astfel că, în situaţia unor controale ale ANAF, acestea ar putea fi nevoite să achite retroactiv contribuţiile sociale, impozit pe profit şi penalităţi aferente sumelor recalculate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO