Eveniment

Ministerul de Finanţe trebuie să împrumute în acest an 145 miliarde lei pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriilor anterioare. Ciprian Dascălu, BCR: Ca procent din PIB este similar cu nivelul din 2021. Nu vedem o problemă de finanţare pentru România

Ministerul de Finanţe trebuie să împrumute în acest...

Autor: Roxana Rosu

11.01.2022, 15:21 289

România trebuie să împrumute în acest an 145 miliarde lei de pe piaţa internă şi externă pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriilor anterioare, având în vedere nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 5,84% din PIB (aproximativ 77 mld. lei) precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2022, în sumă de cca 68,4 mld. Lei, arată un document publicat de Ministerul de Finanţe.

”Ministerul de Finanţe are cam 145 miliarde lei de finanţat în acest an. Este vorba de deficitul bugetar de 77 miliarde lei şi 68 miliarde lei datorii anterioare. Ca procent din PIB este undeva similar cu nevoia de finanţare din 2021. Ministerul are o strategie pentru a nu pune presiuni suplimentare pe costurile de finanţare. Nu vedem o problemă de finanţare.  Ministerul vrea să ia 75 miliarde lei de pe piaţa internă şi 14 miliarde euro de pe piaţa externă. Creşterea costului de finanţare a fost în linie şi cu ce a fost pe pieţele externe. Am văzut şi în regiune o creştere puternică a ratelor de dobândă la care s-au împrumutat statele. Costurile de finanţare ale României au fost influenţate şi de zgomotul politic din toamna anului trecut.”, a declarat marţi Ciprian Dascălu, economist-şef la BCR în cadrul emisiunii ZF Live.

El a mai precizat că datoria publică va continua să crească şi va începe să scadă abia din 2024, când economistul-şef al BCR anticipează şi reducerea semnificativă a necesarului de finanţare al României, raportat ca procent din PIB.

Potrivit documentului emis marţi, ţinând cont de obiectivul dezvoltării pieţei titlurilor de stat concomitent cu capacitatea de absorbţie a titlurilor de stat de pe piaţa internă, Finanţele estimează că deficitul bugetar se va finanţa în proporţie de circa 30% din surse interne şi de 70% din surse externe.

Volumul de titluri de stat care va fi emis pe piaţa internă este în sumă de aproximativ 75 mld. lei, cu o structură a maturităţilor de cca 10%/90% (termen scurt versus termen mediu şi lung).

De asemenea, împrumuturile de pe pieţele externe sunt estimate la aproximativ 14 mld. EUR prin: i) emiterea de euroobligaţiuni inclusiv prin plasamente private, într-un volum de cca 10 mld. EUR (echivalent), în funcţie de evoluţiile, condiţiile şi oportunităţile oferite de aceste pieţe şi realizarea de operaţiuni de răscumpărare anticipată şi preschimbare parţială a unor serii de euroobligaţiuni existente în scopul administrării vârfurilor de plată din anii 2023-2024; ii) disponibilizarea sumelor de cca 3,7 mld. EUR de către CE în cadrul Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă; iii) trageri din împrumuturi contractate de la instituţii financiare internaţionale estimate la cca 0,4 mld. EUR. Prin împrumuturile externe, Ministerul Finanţelor are în vedere reducerea riscului de refinanţare prin extinderea duratei medii rămase a portofoliului de titluri de stat, în condiţii avantajoase de cost, precum şi consolidarea rezervei financiare în valută existentă la dispoziţia Trezoreriei Statului şi diversificarea bazei investiţionale.

Pentru trimestrul I al anului 2022 Ministerul Finanţelor anunţă emisiuni de titluri de stat cu o valoare totală cuprinsă între 18 şi 20 mld. Lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO