Eveniment

Ministerul Educaţiei s-a hotărât: Datele examenelor naţionale rămân neschimbate, vacanţa de primăvară va dura o lună, iar semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele

Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei: Pentru a reduce inechitatea determinată de condiţiile speciale în şcolile aflate în localităţi carantinate, simulările pentru clasele terminale, evaluările pentru clasele a doua, a patra şi a şasea vor putea fi organizate după ieşirea din carantină

Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei: Pentru a reduce inechitatea determinată de condiţiile speciale în şcolile aflate în localităţi carantinate, simulările pentru clasele terminale, evaluările pentru clasele a doua, a patra şi a şasea vor putea fi organizate după ieşirea din carantină

Autor: Ramona Cornea

28.03.2021, 09:11 13269

„Pentru clasele terminale, structura anului şcolar nu va mai suferi nicio modificare. În intervalul 12-29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activităţile didactice“.

Ministerul Educaţiei a transmis o nouă serie de decizii cu privire la organizarea examenelor naţionale şi a structurii anului şcolar. Astfel, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că examenele naţionale se vor desfăşura la datele stabilite, iar semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepţia claselor terminale.

„Examenele naţionale se vor desfăşura la datele stabilite, conform calendarului deja aprobat şi cunoscut:  22 – 25 iunie pentru probele scrise ale examenului de Evaluare Naţională şi 28 iunie – 1 iulie pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat. La examenul de bacalaureat, probele de competenţe vor fi echivalate conform unor proceduri elaborate de Ministerul Educaţiei. Se vor susţine competenţele digitale pentru promoţiile anterioare”,  a declarat Sorin Cîmpeanu după şedinţa Comitetului pentru Dialog Social.

Cu excepţia claselor terminale, pentru care în structura anului şcolar nu va nicio modificare, nici din perspectiva activităţilor didactice, nici din perspectiva vacanţei, nici din cea a examenelor naţionale, vacanţa de primăvară va începe pe data de 2 aprilie şi se va termina pe 4 mai.

„Clasele terminale rămân pe programul stabilit: adică vacanţă pentru sărbătorile pascale catolice între data de 2 aprilie şi 11 aprilie, iar vacanţa pentru sărbătorile pascale ortodoxe va fi între 30 aprilie şi 9 mai. Se va face o punte între finalul vacanţei pentru săr­bă­torile pascale catolice şi începutul va­ca­nţei pentru cele ortodoxe”, a adăugat Cîmpeanu.

Pentru clasele terminale, structura anului şcolar nu va mai suferi nicio modificare.

Vacanţele de primăvară rămân la datele planificate, respectiv în perioada 2 aprilie – 11 mai pentru sărbătorile pascale catolice şi 30 aprilie – 9 mai pentru sărbătorile ortodoxe. „În intervalul 12-29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activităţile didactice. Semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepţia claselor terminale la care nu avem niciun fel de modificare“.

A fost o solicitare a sindicatelor şi asociaţiilor de a nu intra în luna iulie, deci toate clasele în afară de cele din anii terminali finalizează anul şcolar pe 25 iunie”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Mai mult, Cîmpeanu spune că nu vor fi necesare activităţi de recuperare a materiei în contextul în care al doilea semestru al anului şcolar va fi mai scurt cu o săptămână. Programul naţional de acţiuni remediale se va derula în întreaga perioadă în care sunt organizate acţiuni didactice, în toate şcolile aflate în localităţi în care rata de infectare este mai mică de şase la o mie de locuitori.

”Având în vederea reducerea semestrului al doilea cu o săptămână, în un an şcolar atipic în care tezele semestriale nu se mai susţin, numărul notelor necesare încheierii situaţiei şcolare a fost redus, cu sprijinul cadrelor didactice se pot comprima acele activităţi de evaluare, de încheiere a situaţiei şcolare în aşa fel încât nu vor fi necesare activităţi de recuperare a materiei pentru că nu se pierde materie”, a explicat el.

Evaluările pentru clasele a doua, a patra şi a şasea, precum şi pretestările PISA rămân în continuare programate cu prezenţă fizică în toate şcolile care funcţionează în localităţi necarantinate. Evaluarea naţională pentru elevii de clasa a doua se reprogramează din perioada 20-23 aprilie pentru perioada 25-28 mai.

”Pentru a reduce inechitatea determinată de condiţiile speciale în şcolile aflate în localităţi carantinate, simulările pentru clasele terminale, evaluările pentru clasele a doua, a patra şi a şasea vor putea fi organizate după ieşirea din carantină”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO