Eveniment

Ministerul Educaţiei a emis ordinul de ministru cu instrucţiunile pentru organizarea şi monitorizarea cursurilor online. Ce trebuie să facă profesorii şi elevii

Ministerul Educaţiei a emis ordinul de ministru cu...

Autor: Ramona Cornea

22.04.2020, 13:13 2461

Ministerul Educaţiei a emis ordinul de ministru cu instrucţiunile pentru desfăşurarea cursurilor din învăţământul preuniversitar în mediul online. Documentul precizează măsuri specifice pentru desfăşurarea procesului de învăţare online din învăţământul preuniversitar.

Astfel, prezenţa online la cursuri a elevilor şi a cadrelor didactice va fi monitorizată de unităţile de învăţământ, iar toate informaţiile relevante pentru susţinerea şi îmbunătăţirea accesului la învăţare vor fi completate în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR). Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE) va elabora analize semestriale privind accesul elevilor, cadrelor didactice şi al unităţilor de învăţământ la resurse pentru învăţarea online, conform Ministerului Educaţiei.

Ministerul Educaţiei poate decide, în cazuri justificate şi pe baza unor instrucţiuni emise în prealabil, ca evaluarea la anumite discipline/module să fie realizată online. Tot în cadrul acestui ghid cu instrucţiuni se specifică şi responsabilităţile inspectoratelor şcolare, ale unităţilor de învăţământ preuniversitar, ale profesorilor, elevilor şi părinţilor.

Inspectoratele şcolare în colaborare cu unităţile de învăţământ şi cu autorităţile locale vor fi cele care vor asigura echipamentele informatice şi a conectarea la internet a unităţilor de învăţământ. Toate datele privind desfăşurarea procesului de predare-învăţare-evaluare online vor fi raportate periodic Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

În cadrul instrucţiunii elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, unităţile de învăţământ vor verifica şi monitoriza modul în care sunt transpuse în practică activităţile suport pentru învăţarea online.

Conducerea fiecărei unităţi de învăţământ va organiza un program săptămânal care include activităţi de învăţare  on-line pentru fiecare disciplină de studiu, împreună cu învăţătorii, profesorii diriginţi şi cadrele didactice.

Documentul elaborat de Ministerul Educaţiei prevede şi o serie de activităţi pe care cadrele didactice trebuie să le desfăşoare în cazul suspendării cursurilor în unităţile de învăţământ.

Unităţile de învăţământ vor realiza planuri de recuperare şi planuri remediale pentru elevii care în perioada suspendării cursurilor nu au putut participa, din motive obiective, la activităţile de învăţare online. Acestea vor fi aplicate imediat după reluarea cursurilor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO