Eveniment

Ministerul Economiei: Veniturile se înjumătăţesc, cheltuielile se dublează

Ministerul Economiei: Veniturile se înjumătăţesc,...

Autor: Iulian Anghel

12.12.2014, 00:04 93

Veniturile proprii ale Ministerului Economiei vor scădea cu peste o treime în 2015, în vreme ce cheltuielile se vor dubla. Ministerul Economiei a avut în acest an „venituri proprii“ de 754 mil. lei din vânzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Va vinde astfel de certificare şi în 2015, dar într-un volum mult mai mic, de doar 392 mil. lei (o scă­dere de 45%), după cum indică pro­iec­tul legii bu­getului pe anul viitor. Acest lu­cru antrenează o scădere a bu­ge­tului total de venituri cu 36%. Mi­nis­terul Eco­­nomiei este unul dintre puţi­nele mi­nistere care au „veni­turi proprii“ care sunt de fapt venituri ale bugetului de stat.

La capitolul cheltuieli ale Ministeru­lui Economiei, acestea vor creşte de la 809 mil. lei la 1,5 mld. lei (un plus de 89%). Cresc puternic cheltuielile pentru pro­iectele cu finanţare din fonduri nerambursabile, de la 71 de mil. lei anul acesta la 283 mil. lei în 2015. În ton cu bugetul general consolidat, cheltuielile de bunurile şi serviciile scad cu 21%, până la 33 mil. lei. În bugetul general consolidat, cheltuielile cu bunurile şi serviciile scad cu 10%, pentru prima dată în ultimii ani. Subvenţiile scad şi ele cu 16%, până la suma de 214 milioane de lei. Scad cu 18% subvenţiile pentru închiderea minelor, de la 229 mil. lei în 2014, până la 187 de milioane de lei.

Rămân la acelaşi nivel – 25 de milioane de lei – sumele pentru pro­gramele derulate pentru susţinerea exporturilor, a mediului de afaceri şi a tranzacţiilor internaţionale. 205 milioane de lei din bugetul Ministerului Economiei merg spre sprijinirea înfiinţării de noi între­prinderi şi susţinerea întreprin­derilor mici şi mijlocii, o creştere de 23% faţă de acest an. O sumă de 58 mil. lei merge spre fi­nanţarea cercetării în do­­meniul economic, suma fiind mai mică cu 11% faţă de anul acesta. De ase­menea, o sumă de 15 mil. lei merge spre finanţa­rea pro­iectelor de cercetare-dez­vol­tare şi inovare, un capitol unde chel­tuielile cresc specta­culos, având în ve­dere că anul acesta do­meniului i-au fost alocate doar 400.000 de lei. Pentru restruc­turarea indus­triei de apărare Mi­nis­terul Economiei alocă 39 de milioane de lei.

Cheltuielile de personal scad cu 5% în acest an, până la 80 de milioane de lei. Prin hotărârea de înfiinţare a Ministe­rului Economiei, numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al instituţiei este de 736 posturi finanţate de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor minis­trului economiei, ministrului delegat pentru energie şi ministrului delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism. Din numărul maxim de posturi, 83 de posturi se utilizează pentru reţeaua de promovare comercial-economică externă.

Ministerul Economiei are în subor­dine, în coordonare sau sub autoritate 20 de institute, oficii sau agenţii, dar şi 86 de companii la care statul este acţionar majoritar sau deţine pachete de acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO