Eveniment

Ministerul Economiei trece companiile din subordine pe „guvernanţă corporativă“

Ministerul Economiei trece companiile din subordine pe...

Autor: Mediafax

12.02.2016, 00:04 310
„Din păcate, multă vreme aceste companii au fost lăsate puţin în derivă, fără o viziune bine definite asupra a ceea ce se poate pune în valoare din această resursă naţională. S-a început un proces de privatizare, de deschidere a capitalului unor com­panii către capitalul privat, dar partea de participaţiune a statului, care a rămas, a fost lă­sată în derivă fără să se definească nişte obiective clare despre ce se vrea de la aceste companii şi cum le putem integra în dezvoltarea economică a României“, a afirmat premierul Dacian Cioloş, după o întâlnire pe care a avut-o cu conducerea Ministerului Economiei.

Potrivit informaţiilor Registrului Comerţului statul mai deţine doar 5% din cifra de afaceri a tuturor companilor din România. La începutul anului trecut însă plăţile restante totale ale companiilor de stat ajunseseră la aproximativ 25 mld. lei, depăşind 40% din cifra de afaceri generată de acestea, de 62 mld. lei în 2014.

„Pentru eficientizarea managementului trebuie ca statul, respectiv Ministerul Economiei, trebuie să ştie ce să ceară de la acest management. Nu este suficient să recrutezi oameni competenţi, profesionişti, cu viziune, ci trebuie să le şi dai viziunea respectivă şi să le dai şi nişte obiective. (…) Din aceste companii sunt câteva, eu cred, în jurul cărora s-ar putea dezvolta nişte branduri naţionale, pentru că ele gestionează resurse natural ale României, care pot fi puse în valoare de un management profesionist. Deci nu e obiectivul, aşa cum am auzit în stânga şi în dreapta, că vine guvernul technocrat să vândă bunurile statului şi să facă privatizări… Nu în sensul acesta, de privatizare sau de vânzare totală a acestor companii vedem noi creşterea eficienţei acestor companiiţţ, a declarat ieri Cioloş.

Ministrul Economiei Costin Borc a spus că sunt 13 companii, printre care Societatea Naţională a Sării, Societatea Naţională a Apelor Naturale şi Cuprumin cărora le vor fi aplicate prevederile OUG 109, respectiv Codul de guvernanţă corporativă.

Premierul Dacian Cioloş a cerut conducerii Ministerului Economiei să profite de contextul angajamentului României de a creşte bugetul armatei, pentru a sprijini industria de apărare.

De asemenea, premierul a solicitat regândirea prezenţei ataşaţilor comerciali şi a consilierilor economici în ambasadele României, pentru a reprezenta cu adevărat interesele economice ale ţării noastre. Un alt subiect abordat în timpul întâlnirii de la Ministerul Economiei a fost şi turismul.

„Eu cred că, cel puţin in acest an, apropos de abordarea privind dezvoltarea turismului în România, în corelare cu resursele natural pe care le avem, am putea veni cu mai multă claritate în ceea ce priveşte potenţialul privind turism balnear şi să putem debloca anumite lucruri care blochează dezvoltarea unor staţiuni balneare“, a mai spus Cioloş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO