Eveniment

Ministerul Agriculturii: Plus de 5,4 miliarde de lei pentru proiecte europene

Ministerul Agriculturii: Plus de 5,4 miliarde de lei...

Autor: Gabriel Razi

12.12.2014, 00:04 139

Agricultura, piaţă pe baza căreia s-au clădit speranţele de creştere economică din ultimii trei ani, are alocat în bugetul pentru anul viitor 23,9 miliarde de lei, în creştere cu 29% faţă de 2013. Aceasta este şi una dintre cele mai mari creşteri dintre toate bugetele alocate ministerelor.

Creşterea de la Agricultură este generată de majorarea bugetului pentru proiectele de investiţii pe fonduri europene, segment care va creşte anul viitor cu o treimei la 20,3 mld. lei şi va acoperi 85% din banii alocaţi acestui minister. La banii destinaţi proiectelor pentru fonduri europene se mai adaugă şi altre 1,4 mld. lei pentru subvenţiile directe. Banii alocaţi de Agricultură pentru proiectele de fonduri UE şi pentru subvenţii reprezintă avansurile primite de la Bruxelles pentru de­mararea proiectelor din ferme dar şi banii de la buget pentru cofinanţarea proiectelor, plata TVA, suplimentarea din fonduri naţionale a suvenţiilor directe sau alte instru­mente de tipul celor de ajutor de stat pentru susţinerea producătorilor agricoli.

Creşterea bugetului pentru pro­iecte pe fonduri europene vine în contextul în care anul viitor ministerul Agriculturii va deschide primele linii de finanţare pentru programul de fonduri de investiţii de 9 mld. euro ce se va desfăşura până în 2020. Proiectele de fonduri europene, disponibilul financiar pentru acest segment şi apetitul statului pentru a cofinanţa aceste dosare, reprezintă un element important pentru afa­cerile fermierilor având în vedere că aceştia  s-au înghesuit în ultimii ani să depună dosare pentru astfel de investiţii având în vedere că pe banii Bruxellesului ei au cumpărat tractoare, combine sau au ridicat ferme de porci, vaci, silozuri sau fabrici de procesare în industria alimentară. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO