Eveniment

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că ia măsuri pentru ca românii să nu fie discriminaţi după modificarea Codului rutier din Italia

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că ia măsuri...

Autor: Ana Petrescu

09.12.2018, 12:02 127

MAE a anunţat că ambasada României la Roma acţionează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale românilor, în urma modificării Codului rutier italian, oferind asistenţă consulară cetăţenilor care vor constata măsuri abuzive din partea autorităţilor locale în aplicarea noii legi în Italia.

"Cu referire la recentele modificări survenite în legislaţia rutieră italiană, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Autorităţile române urmăresc cu atenţie subiectul modificărilor legislative introduse în legislaţia rutieră italiană prin Decretul-lege nr.113/2018. Astfel, Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile italiene de resort pentru a obţine clarificări cu privire la sfera de aplicare a prevederilor legislative.

Misiunea diplomatică de la Roma şi oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei acţionează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale cetăţenilor români şi vor acorda asistenţă consulară în cazul în care se vor constata măsuri abuzive din partea autorităţilor locale în aplicarea noilor prevederi legislative. Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români, Ambasada României la Roma a circulat în mediul on line informaţii cu privire la noile reglementări", arată, duminică, reprezentanţii Ministerului de Externe, într-un comunicat de presă.

Totodată, MAE precizează că face o analiză a modificărilor legislative din Italia pentru a vedea dacă sunt conforme cu legislaţia UE.

"Ministerul Afacerilor Externe evaluează măsurile luate de autorităţile italiene pentru a se asigura că acestea sunt în deplină conformitate cu legislaţia Uniunii Europene şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene relevantă şi nu afectează drepturile cetăţenilor români, luând în considerare efectuarea tuturor demersurilor legale în vederea protejării drepturilor cetăţenilor români rezidenţi în Republica Italiană, inclusiv sesizarea Comisiei Europene cu privire la posibilele incompatibilităţi ale normelor recent introduse cu legislaţia europeană", precizează sursa citată.

Ministerul reasigură că va lua toate măsurile necesare pentru ca acţiunile autorităţilor italiene să nu încalce drepturile românilor din Italia.

"Demersurile MAE vizează asigurarea că acţiunile autorităţilor italiene nu aduc atingere liberei circulaţii şi a tuturor drepturilor stabilite prin normele obligatorii ale Uniunii Europene. Totodată, reamintim cetăţenilor români că, în eventualitatea în care sunt afectaţi de un caz de încălcare a legislaţiei Uniunii Europene de către autorităţile unui alt stat membru, pot apela la asistenţa oferită de către serviciul SOLVIT, sistem informal de soluţionare a problemelor antrenate de nerespectarea legislaţiei Uniunii Europene de către autorităţile unui stat membru, astfel: - prin completarea formularului on line disponibil la adresa http://ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm - prin intermediul adresei de e-mail solvit@mae.ro - la numerele SOLVIT apelabile din străinătate: 0374300270 sau din România: 0800672507", conchide sursa menţionată.

Referitor la acest subiect, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a somat, sâmbătă, Cabinetul Dăncilă să ia măsuri cu privire la confiscarea în masă a autoturismelor înmatriculate în ţara noastră ale românilor din Italia. Solicitarea liderului liberalilor vine în contextul schimbării Codului rutier italian. Liderul PNL reaminteşte Executivului că există cadrul legal care să permită întreprinderea măsurilor de către Executiv. Acesta a adăugat că românii din Italia sunt discriminaţi şi le sunt încălcate drepturile fundamentale, respectiv cel la proprietate şi liberă circulaţie.

Modificările aduse articolului 93 din Codul Rutier italian interzic persoanelor care au rezidenţa în Italia de mai mult de şaizeci de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. Presa din Peninsulă a relatat cazuri în care şoferi având maşini cu numere de înmatriculare româneşti au fost opriţi de poliţie şi amendaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO