Eveniment

Miliardarul Puiu Popoviciu a vandut magazinul IKEA din Baneasa. UPDATE: IKEA Romania confirma tranzactia

Miliardarul Puiu Popoviciu a vandut magazinul IKEA din Baneasa
11.03.2010, 23:10 2672

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a vandut operatiunile IKEA dinRomania catre grupul suedez IKEA, intr-o tranzactie de peste 30mil. euro, au declarat pentru ZF surse din industrie. Deal-ul afost parafat in urma cu cateva zile, iar toate partile au iesit"multumite" din contractul semnat, au precizat sursele.

UPDATE: Vanzarea a fost confirmata vineridupa-amiaza de IKEA Romania, care nu a precizat insa valoareatranzactiei.

Popoviciu a adus celebrul lant de retail de mobila IKEA incomplexul Baneasa in 2007 printr-o franciza, in urma unorinvestitii de 25 mil. euro, magazinul de 26.000 mp fiind una dintrecele mai puternice ancore din cadrul complexului comercialdezvoltat de miliardar in zona de nord a Capitalei.

Puiu Popoviciu, 49 de ani, este unul dintre cei mai discretioameni de afaceri locali, afacerile sale derulandu-se in sectoareprecum imobiliar (este unul dintre cei mai importanti proprietaride spatii comerciale din Capitala), hotelier (Howard Johnson,Ramada Plaza si Ramada Parc) si restaurante (KFC). Asociatul lui inafaceri este Radu Dimofte.

Deschiderea magazinului IKEA a avut loc intr-o perioada de boomeconomic, ceea ce a favorizat dublarea vanzarilor in primul ancomparativ cu estimarile initiale, pana la circa 70 mil. euro. Totin primul an, IKEA a inregistrat un profit net de 4,6 mil. euro, inconditiile in care toate asteptarile aratau ca in primii animagazinul va fi pe pierderi.

Franciza IKEA pe piata locala este operata de firma MoaroTrading, iar actionarii acestei entitati sunt firmele Engma Beheer(75,7%), Turkmall Retail BV (24,25%) si Inter Ikea Systems B.V(0,05%), conform informatiilor de la Registrul Comertului. Toateaceste firme sunt inregistrate in Olanda. Inter Ikea Systems B.Veste firma care detine conceptul IKEA si acorda dreptul defranciza.

Reprezentantii IKEA nu au facut niciun comentariu pana lainchiderea editiei, in timp ce Popoviciu a spus ca va da uncomunicat in cursul zilei de astazi.

Cu un singur magazin, IKEA este cel mai mare retailer local demobila, cu afaceri de 349,24 mil. lei (83,2 mil. euro) in 2009, inscadere cu 9%. Restaurantul IKEA, cel mai mare de pe piataCapitalei, genereaza circa 6% din vanzarile totale, adica 21 mil.lei (5 mil. euro).

Finantarea investitiei de 25 mil. euro in magazinul IKEA dinzona comerciala Baneasa a fost asigurata din fonduri ale BRDSociété Générale, unul dintre grupurile financiare cu care PuiuPopoviciu lucreaza.

Retailul de mobila este estimat la aproximativ 900 de milioanede euro in 2009, iar pentru acest an a fost estimata o scadere de5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO