Eveniment

Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat din funcţia de director al SIE

Zi plină pentru miniştrii propuşi de cabinetul Ungureanu. Audierile în comisii încep la ora 14:00 şi se încheie la ora 22:00

Update ora 20:00

Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, a demisionat din funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe, conducerea Serviciului fiind asigurată în continuare de adjunctul directorului SIE Silviu Predoiu, care va participa şi la şedinţele CSAT, informează Administraţia Prezidenţială.


"Preşedintele României, Traian Băsescu, a luat act de demisia din funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a domnului Mihai Răzvan Ungureanu. În continuare, conducerea Serviciului va fi asigurată de adjunctul directorului SIE, domnul general Silviu Predoiu, care va participa şi la şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
Mihai-Răzvan Ungureanu a fost numit la conducerea SIE în decembrie 2007.


Desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru funcţia de premier a fost anunţată luni seară de preşedintele Traian Băsescu. Ungureanu a prezentat, miercuri dimineaţă, componenţa Cabinetului, miniştrii desemnaţi fiind audiaţi, în cursul după-amiezii, în comisiile parlamentare de specialitate, votul asupra Guvernului urmând să fie dat joi dimineaţă de către plenul Parlamentului.


Miercuri dimineaţă, întrebat dacă se încalcă legea prin faptul că este încă director al SIE şi se implică în politică, Ungureanu a spus: "Nu se încalcă în nicun fel legea. Vă aduceţi aminte de preşedintele Emil Boc când a început demersurile pentru a deveni prim-ministru al Guvernului, era încă primar al municipiului Cluj".
Întrebat dacă va demisiona de la SIE, Ungureanu a spus : "Este implicit, dacă votul va fi pozitiv".


Update 14:00 Audierile miniştrilor propuşi de premierul desemnat Mihai Ungureanu vor începe de la ora 14.00 şi se vor încheia la ora 22.00, potrivit programului aprobat de Birourile Permanente reunite.

Aşa cum se arată în program, ministrul propus pentru Administraţie şi Interne, Gabriel Berca, va fi audiat, între orele 17.00-18.00, la comisiile reunite pentru Administraţie şi la cele pentru Apărare.

Ministrul propus pentru Finanţe Publice, Bogdan Drăgoi, va fi audiat de Comisiile reunite pentru buget între orele 14.00-15.00.

Ministrul propus pentru Economie, Lucian Bode, urmează să primează avizul Comisiilor economice din cele două Camere şi de Comisia pentru industrii din Camera Deputaţilor şi de cea pentru privatizare din Senat începând cu ora 16.00.
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, va fi audiat de Comisiile reunite pentru politică externă şi de Comisia românilor de pretutindeni din Senat şi de cea pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a deputaţilor, de la ora 14.00.
Comisiile reunite din Parlament pentru Afaceri europene şi comisiile pentru administraţie vor da un aviz, începând cu ora 19.00, ministrului Afacerilor europene, Leonard Orban.

Comisiile economice şi pentru privatizare din Parlament, îl vor audia, începând cu ora 17.00, pe Ministrul propus al Transporturilor, Alexandru Nazare.

Ministrul propus al Mediului, Laszlo Borbely, îşi va prezenta programul în faţa Comisiilor pentru administraţie publică şi de comisiile pentru agricultură la ora 20.00.

Ministrul Dezvoltării Regionale, Cristian Petrescu, va primi avizul Comisiilor pentru administraţie publică, al Comisiei pentru industrii din Cameră şi al Comisiei economice din Senat la ora 18.00.

Ministrul propus al Apărării, Gabriel Oprea, va fi audiat de Comisiile reunite de specialitate începând cu ora 15.00, iar ministrul Culturii, Kelemen Hunor, va primi avizul Comisiilor reunite pentru cultură şi al Comisiei permanente comune a

Parlamentului pentru relaţia cu UNESCO începând cu ora 17.00.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, va fi audiat în trei comisii reunite - Comisiile juridice, Comisiile pentru cercetarea abuzurilor şi Comisiile pentru drepturile omului, începând cu ora 14.00.

Ministrul Comunicaţiilor, Răzvan Mustea, va fi audiat de Comisia economică din Senat şi de cea pentru tehnologia informaţiei din Camera Deputaţilor începând cu ora 14.00.

Ministrul propus al Muncii, Claudia Boghicevici, îşi va prezenta programul în faţa Comisiilor reunite pentru muncă, precum şi din partea Comisiilor pentru egalitate de şanse din cele două Camere ale Parlamentului şi avizul comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor.

Ministrul propus al Educaţiei, Cătălin Baba, va fi audiat în comisiile de specialitate din Parlament începând cu ora 14.00, iar ministrul propus al Sănătăţii, Ritli Ladislau, va primi avizul Comisiilor de sănătate începând cu ora 15.00.

Ministrul propus al Agriculturii, Stelian Fuia, va fi audiat în Comisiile reunite pentru administraţie publică şi în comisiile pentru agricultură începând cu ora 21.00.

Update 11:38 "Discuţiile au fost lungi în jurul programului de guvernare. Astăzi sunt în măsură să vă anunţ care sunt propunerile pentru noul guvern", a declarat premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu.

"În primul rând sunt oameni tineri, sunt oameni cu care am lucrat. Este un guvern de încredere gata să dovedească nu doar o schimbare politică, ci de principiu. Le cer noilor membri ai cabinetului, profesionalism, decenţă, modestie şi disponibilitate de dialog".

"Pornesc cu gânduri foarte realistă, în niciun caz de la gândul că voi pleca. Eu vreau să vă dau impresia de soliditate guvernamentală. Există trei responsabilităţi majore despre care trebuie să vorbim când alcătuim un executiv: responsabilitatea primului ministru, a fiecărui ministru în parte pentru punerea în aplicare a fiecărui program în parte pentru rezultatele aplicării programelor şi pentru greşeli, şi responsabilitatea fiecărui partid în parte. Nu există o responsabilitate a fiecărui membru al guvernului şi a întregului spectru politic din guvern".

"Veţi vedea mâine programul de guvernare", a mai precizat Ungureanu.


Update 11:13 Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, va anunţa componenţa Cabinetului său şi programul de guvernare, miercuri, la Parlament, imediat după întâlnirea cu parlamentarii PDL, care este în desfăşurare la ora transmiterii acestei ştiri.

Lista cabinetului Mihai Răzvan Ungureanu:

- Marko Bela (UDMR), 61 ani- vicepremier
- Cătălin Predoiu (independent), 44 ani - ministrul Justiţiei
- Leonard Orban (independent), 51 ani - ministrul Afacerilor Europene
- Lucian Bode (PDL), 38 ani - ministrul Economiei
- Gabriel Berca (PDL), 44 ani - ministrul Administraţiei şi Internelor
- Cristian Petrescu (PDL), 41 ani - ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului
- Alexandru Nazare (PDL), 32 ani - ministrul Transporturilor
- Stelian Fuia (PDL), 44 ani - ministrul Agriculturii
- Cătălin Baba (PDL), 44 ani - ministrul Educaţiei
- Răzvan Mustea (PDL), 32 ani - ministrul Comunicaţiilor
- Claudia Boghicevici (PDL), 37 ani - ministrul Muncii
- Bogdan Drăgoi (PDL), 31 ani - ministrul Finanţelor
- Kelemen Hunor (UDMR), 45 ani - ministrul Culturii
- Laszlo Borbely (UDMR), 58 ani - ministrul Mediului
- Ritli Ladislau (UDMR), 64 ani - ministrul Sănătăţii
- Cristian Diaconescu (UNPR), 53 ani - ministrul Afacerilor Externe
- Gabriel Oprea (UNPR), 59 ani - ministrul Apărării

Update 10:12: Premierul desemnat şi Emil Boc au părăsit Palatul Victoria. Anunţarea noului cabinet se amână

Premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu şi preşedintele PDL Emil Boc au plecat împreună de la Palatul Victoria, cu aceeaşi maşină, spre Parlament, unde urmează să aibă o întâlnire cu grupul parlamentar al PDL, înainte de a anunţa componenţa noului Guvern pe care îl va propune Legislativului.

Marţi seara, Ungureanu şi liderii coaliţiei au aprobat programul de guvernare al noului Cabinet şi lista miniştrilor, fără ca deocamdată să fie însă stabilită şi persoana care va prelua Ministerul Economiei, după ce Vass a renunţat la acest portofoliu.

"A fost aprobat programul de guvernare şi lista cu miniştri, dar fără Vass. Pentru protocolul solicitat de UDMR, vor mai fi discuţii", au declarat, marţi seara, agenţiei MEDIAFAX surse participante la şedinţa coaliţiei.

Gabriel Berca, Cristian Petrescu, Alexandru Nazare, Stelian Fuia, Cătălin Baba, Răzvan Mustea, Claudia Boghicevici şi Bogdan Drăgoi sunt propunerile PDL pentru miniştri în Cabinetul Ungureanu, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

Andreea Paul Vass a anunţat, marţi seară, că a refuzat nominalizarea pentru portofoliul Economiei, menţionând că "argumentele sunt în primul rând personale" şi că le mulţumeşte colegilor din PDL pentru încrederea acordată.

Update 9:20: Premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu a rămas fără ministrul economiei chiar înainte să îl propună, Andreea Paul Vass anunţând ieri seară că refuză postul.

Discuţiile cu partidele au continuat ieri până târziu în noapte, urmând ca astăzi, la ora 10:00, Răzvan Ungureanu să anunţe noul cabinet.

Până acum cabinetul arată în felul următor:

1. Mihai Răzvan Ungureanu, premier
2. Marko Bela, vicepremier
3. Kelemen Hunor, ministrul culturii,
4. Gabriel Berca, ministrul Administraţie şi Internelor
5. Bogdan Drăgoi, ministrul Finanţelor
6. ? , ministrul Economiei
7. Cristian Diaconescu, ministru de Externe
8. Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene
9. Alexandru Nazare, ministrul Transporturilor
10. Lazlo Borbely, ministrul Mediului
11. Cristian Petrescu, ministrul Dezvoltării Regionale
12. Gabriel Oprea, ministrul Apărării
13. Răzvan Mustea, ministrul Comunicaţiilor
14. Claudia Boghicevici, ministrul Muncii
15. Cătălin Baba, ministrul Educaţiei
16. Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii
17. Stelian Fuia, ministrul Agriculturii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO